Elev på Kungstensgymnasiet ställer ut på Kulturhuset Stadsteatern

Senast ändrad

Yajuan Medin, en av Kungstensgymnasiets elever, kommer att ställa ut tre verk på Kulturhuset Stadsteatern i höst. Hon är en av 60 fotografer i Sverige som valts ut för utställningen ”Fria Fotografers Filial”. Den 10 september är det vernissage. Utställningen pågår fram till den 24 oktober.

Collage av tre foton bredvid varandra, föreställande tre asiatiska modeller, en som sitter ned, en som står i profil och en som står upp rakt framifrån.

Över 60 fotografer från hela landet ställer ut i årets upplaga av Fria Fotografers Filial, där den gemensamma nämnaren är passion för fotografi. Utställarna är såväl erkända som okända fotografer.

– Jag började utveckla mitt fotograferande när jag var 18 år. Mitt intresse för modern konst har funnits sedan lång tid tillbaka och med tiden kom fotografi väldigt naturligt till mig. Idag betyder det väldigt mycket för mig, säger 19-åriga Yajuan Medin, som går sista året på Kungstensgymnasiets estetiska program med inriktning fotografi.

– Jag letade efter gallerier för att ställa ut min konst offentligt och hittade bland annat Fria Fotografers Filial.

Har du någon speciell stil eller favoritmotiv när du fotar?
– Jag gillar iscensatta porträtt. Jag har hittills medvetet valt asiatiska modeller till mina idéer. Det ligger inte någon djup värdering i det, men det är en underrepresenterad grupp inom modern konst som jag identifierar mig med och vill lyfta fram.

Berätta lite om dina bilder och vad du ska ha med i utställningen
– Fotografierna är ur ett projekt som jag höll på med i somras. Jag hade tio fotograferingar totalt och valde ut tre verk som jag tyckte skulle passa. Titlarna är Origin, Stories och Rabbithole.

Har du ställt ut någonstans förut?
– Ja, jag ställde ut på Vällingby Kulturhus i år på deras vårsalong. Det var min första offentliga utställning.

Vad är det bästa med estetiska programmet på KSG?
– Programmet är väldigt inriktat på just foto. För de som vet att de gillar det finns perfekta möjligheter att utvecklas och uppnå sina mål. Lärarna står bakom en som stöd, det gäller bara att veta vad man vill.

Vad har du för planer eller drömmar om framtiden?
– Jag vill fortsätta utvecklas och utveckla min konst.

Foto: Yajuan Medin