UF-företaget som undervisar seniorer i IT-kunskap

Senast ändrad

Viggo Waas och hans fyra klasskompisar på Ekonomiprogrammet startade UF-företaget Easy-IT, inom ramen för Ung Företagsamhet (UF). Easy-IT vill bryta äldres utanförskap genom att lära dem hur man använder digitala hjälpmedel.

Killarna som driver Easy-IT står uppradade mot en vägg.

Bildtext: Easy-IT består av eleverna Viggo Waas, Gabriel Beltrami, Isac Wessman, Emerson Olsson och Jonathan Lindell.

– Vår affärsidé är att hålla i lektioner för seniorer där vi lär ut hur smarttelefoner, surfplattor och datorer fungerar, säger Viggo Waas, längst till vänster på bilden.

Berätta om idén till UF-företaget!
– I dagens samhälle måste man kunna hantera digitala hjälpmedel för att hänga med i vad som händer i världen. Och eftersom pensionärer är den grupp som ofta inte kan hantera dessa redskap ville vi lära ut den kunskapen till dem. 

– Det var vår ekonomichef Gabriel som kläckte idén. Och i och med att jag jobbar extra på ett seniorboende i Fredhäll kunde vi använda oss av de som bor där när vi skulle hålla lektioner.

Hur har ni jobbat?
– Under våren har vi hållit i lektioner på seniorboendet i Fredhäll. Vi har fått boka ett klubbrum där vi i lugn och ro har suttit ner med ett antal seniorer en timme på en söndag för att hjälpa dem med deras egna tekniska problem. Vi har vid fyra tillfällen hållit i lektioner och det har varit mycket uppskattat från deras håll. 

Vad är roligast med att jobba med UF-företag?
– I vårt fall har det varit att möta alla seniorer, att sitta ner och hjälpa dem men även att prata med dem om vardagen. Men det har också varit väldigt kul att få förståelse för hur ett företag fungerar, hur man marknadsför, bokför och pitchar arbetsidéer till intressenter. Vi har lärt oss väldigt mycket och förhoppningsvis kan vi ha nytta av det i framtiden. 

Hur ser framtidsplanerna ut för dig och Easy-IT?
– Det skulle vara väldigt kul att i framtiden fortsätta med att hålla i lektioner då det verkar finnas ett fortsatt stort intresse bland seniorerna att lära sig mer. Men tyvärr så ser det inte ut att bli så i höst eftersom vi alla i gruppen ska gå skilda vägar, jag ska flytta och andra ska börja jobba. Men vi har lämnat våra personliga telefonnummer till några seniorer som verkligen var intresserade så att de i sommar kan kontakta oss om de skulle vilja ha en till lektion. Fast då kommer det att bli en privatlektion med en av oss i företaget. 

Läs mer om Ung Företagsamhet (UF) här