Nystartad klubb – en fristad för animefans

Senast ändrad

Oliver Westberg har alltid varit intresserad av anime och ville skapa ett forum för likasinnade. Han startade nyligen en animeklubb på Kungstensgymnasiet. Den fungerar som en bokklubb och välkomnar alla, både inbitna fans och de som aldrig tidigare tittat på anime – japanska tecknade filmer i mangastil.

Oliver Westberg står i Kungstensgymnasiets matsal. Han har axellångt lockigt hår och ljusblå skjorta.

Hur kom det sig att du ville starta klubben?
– Jag har alltid varit mycket intresserad av anime, några av mina favoritfilmer är Neon Genesis Evangelion och Sword Art Online. Efter att ha spelat Attack on Titan 2 (actionspel baserat på världskända animeserien "Attack on Titan”) i mer än 2000 timmar insåg jag mitt ofrånkomliga öde. Så dagen jag fick veta att man kunde skapa egna klubbar på KSG visste jag att min tid var kommen. Såklart skulle rollen som "president av Animeklubben" tillintetgöra den lilla respekt jag hade som människa. Men äntligen skulle det finnas en fristad, en tillflyktsort för de förtryckta animefansen, säger Oliver Westberg med ett finurligt leende.

I dagsläget har klubben sju medlemmar. Man kan välja att gå på ett av mötena utan att behöva gå på nästkommande möte, berättar Oliver och fortsätter med ironi i rösten:

– Det är inte ovanligt att någon av de "officiella" medlemmarna skipper ett möte för att plugga eller slippa mig.

Vad gör ni när ni ses?
– Animeklubben fungerar delvis som en bokklubb. Vid varje möte låter vi någon rekommendera en anime som alla ska se på tills nästa möte. Regeln är att åtminstone se tre avsnitt. Sedan vid nästa möte börjar vi prata om animen eller spelar eventuellt en kahoot om den. Vi brukar också prata om någon annan anime vi har tittat på och som vi gillar. Den delen är rätt oplanerad och öppnar därför dörrarna för medlemmarnas kreativa idéer. Det kan bli allt från presentationer om japanska uppfinningar till ett animemaraton eller samtal om hur man överlever närstrid med en struts.

Har ni något syfte med gruppen?
– Att skapa en avslappnad miljö där man kan prata om något man är intresserad av och förhoppningsvis skaffa lite vänner. Värt att nämna är att vi inte bryr oss ett smack om hur mycket anime man har tittat på. Vi har haft besökare som aldrig ens tittat på anime, så alla är välkomna.

Vart ses ni?
– Vi ses på måndagar i sal 311 vid 15.30-tiden. Man får såklart komma senare om vi fortfarande är kvar. På sistone har det funnits fika i överflödiga mängder.

Hur gör man om man vill vara med i gruppen?
– Man måste endast acceptera att "verkligheten" i första hand är animerad och att allt annat bara är liveaction.