Egna erfarenheter blev utställning om psykisk ohälsa

Senast ändrad

Den tidigare KSG-eleven Emelie Nilsson är aktuell med sin fotoutställning ”Vånda”, på Mäster Olofsgården i Gamla Stan. Utställningen gestaltar psykisk ohälsa ur olika perspektiv, ett ämne som ligger Emelie väldigt nära. Den 8 oktober är det vernissage.

Emelie Nilsson är snart 21 år och läser just nu klart gymnasiet på komvux. ”Vånda” är hennes första egna fotoutställning. Utställningen är öppen från den 8 till den 13 oktober, på Mäster Olofsgården på Svartmangatan 6 i Gamla Stan (se vernissageinbjudan längst ner).

– När jag är färdig med komvux ska jag nog söka till Fotoskolan STHLM, säger Emelie Nilsson, som har gått på Kungstensgymnasiets estetiska program med inriktning fotografi för ett par år sedan.

Berätta om din utställning och dina bilder
– Utställningen gestaltar psykisk ohälsa och allt grundar sig i mina egna känslor, tankar och upplevelser. Men jag har även haft kontakt med andra människor och skapat bilder utifrån deras personliga upplevelser. Jag visar olika bildserier som djupdyker i beteenden eller symtom, men också enskilda bilder som står mer för sig själva.

Har du ställt ut någonstans förut?
– Jag har ställt ut med klassen när jag gick på KSG, på 1000 meter konst, med mina bilder, men det här blir min första egna utställning.

Hur kommer det sig att du valde temat psykisk ohälsa?
– Jag har lidit av psykisk ohälsa i många år, men i slutet av trean blev det värre och sedan dess har jag varit inlagd inom slutenvården en hel del. Så ämnet ligger mig väldigt nära. Jag gör det som ett sätt att uttrycka mig, men också för att jag hoppas på att någon ska kunna känna igen sig i eller få förståelse för det jag skapat.

Hur hittar du inspiration till dina bilder?
– Just till de här bilderna kommer inspirationen från mig själv. Jag får en idé som jag sedan bollar med kompisar för att kunna sätta ord på den. På så vis blir det enklare att komma vidare i processen. Annars när jag fotar får jag ofta inspiration av ljus eller platser som ger mig en idé. Sedan söker jag kanske vidare på Pinterest efter liknande och bygger moodboards där.

Vad var det bästa med att gå det estetiska programmet på KSG?
– Hur jag utvecklades inom foto och att jag fick testa på så mycket olika slags fotograferande!

Varför tycker du att man ska gå estetiska programmet med inriktning foto på KSG?
– Lärarna är väldigt kunniga inom foto och vet vad de pratar om. Alla har jobbat med foto på ett eller annat sätt och det märks att de gillar sitt jobb, vilket gör det mycket roligare för eleverna!

VÅNDA_AFFISCH.jpg