På språkpraktik i Tyskland

Senast ändrad

Amelie Anderberg går sista året på samhällsvetenskapsprogrammet på KSG. Hösten 2021 tog hon tåget till Düsseldorf för att göra tre veckors språkpraktik. Här delar hon med sig av sina upplevelser och ger sina bästa tips!

Amelie Anderberg står på en bro i Düsseldorf. Hon har munskydd på sig och har ansiktet vänt från kameran.

– Jag gillar Düsseldorf, det är en härlig blandning mellan småstad och storstad, säger Amelie Anderberg.

Vad var det bästa med språkpraktiken?
– För mig var det bästa att jag fick lära mig tyska mer intensivt och på ett mer praktiskt sätt. Jag fick dessutom lära känna personer från andra klasser som också läste tyska. Det var kul!

Vad gjorde ni i Düsseldorf, och hur bodde ni?
– På vardagarna hade vi undervisning på skolan i centrala Düsseldorf. Vi gick själva ut och köpte lunch och min favorit var Brezel, en billig och god kringla med olika pålägg. På eftermiddagarna gav läraren oss olika uppgifter som vi skulle utföra på stan. På kvällarna och helgerna var vi lediga och kunde vara med våra vänner eller umgås med värdfamiljen.

– Jag bodde tillsammans med en av mina bästa vänner hos en härlig värdfamilj i Neuss, strax utanför Düsseldorf. De tog verkligen hand om oss och ville visa oss allt som Düsseldorf hade att erbjuda. En dag tog de med oss till ett zoo som deras barn ville visa oss. En annan dag strosade vi runt i stan och shoppade.

Hur var det att ta tåget till Düsseldorf?
– Tågresan dit gick bra, men den var lång. Elever och ett par lärare möttes upp på perrongen på Stockholms central på kvällen och stuvade in våra väskor och fixade våra sovplatser på nattåget som skulle ta oss till Malmö. Tidigt på morgonen tog vi Öresundståget till Köpenhamn där vi köpte frukost innan det var dags att hoppa på nästa tåg till Hamburg. Eftersom vi åkte under vissa coronarestriktioner behövde vi ta på munskyddet så fort vi korsade den tyska gränsen. Efter en lunch i Hamburg tog vi tåget till Düsseldorf!

– Väl framme mötte Malin, från Internationella Skolorna i Düsseldorf, oss vid perrongen. Sedan mötte vi vår värdfamilj som körde oss till det som skulle vara vårt hem i tre veckor.

Har du några tips till de som ska åka på språkpraktik till Tyskland?
– Absolut! Här kommer mina bästa tips:

  • Packa smart i en lätt väska. Jag hade själv en 20 kg tung resväska och det var inte det lättaste vid tågbytena.
  • Det kan vara smart att ta med ett litet paraply eftersom det regnar ibland.
  • Anamma kulturen. I Tyskland äter man ofta en lätt lunch, som en frukost för oss, och bara ett stort mål om dagen, men det funkar. I november finns även möjligheten att uppleva starten på karnevalen, en härlig upplevelse!
  • Ladda ner appen för Düsseldorfs kollektivtrafik. Det var en del förseningar så det är bra att ha mer marginal än vad du tror behövs. Du kommer få en färdplan från skolan, men lyssna på din värdfamilj, de vet oftast en bättre och snabbare väg.

Sist men inte minst: Ta med kontanter! För oss kanske det låter gammaldags, men tyskarna accepterar inte alltid kort, de är fortfarande ett kontant-samhälle.