Moderna språk

Det mänskliga språket engagerar oss och vi engagerar varandra genom vårt dagliga språkbruk. Internationella gymnasiet i Uppsala är skolan med känsla för språket.

Kvinna läser guidebok om Paris.

Mångkulturellt gymnasium

På Internationella gymnasiet i Uppsala jobbar och pluggar människor med en mångfacetterad kulturell bakgrund och därmed också med många olika språk. För nuvarande finns ett tiotal språk representerade under ett och samma tak. Det är en rikedom och en utmaning för en skola.

Utmaningar

Utmaningen kan vara att du får lära dig att tala ett främmande språk, att uppfatta men framför allt också att tolka det skrivna och talade språket rätt.

God handledning

I det här arbetet spelar naturligtvis lärarna på skolan en stor roll. De håller i trådarna, de kopplar samman företeelser, de förklarar och handleder och hjälper på så vis dig som elev att lära dig förstå både individen och samhället  - dig själv och andra.

Inspirerande språkundervisning med många möjligheter

Vilket språk du än lär dig hos oss kommer du att delta i en levande undervisning tillsammans med lärare som brinner för språkundervisningen. Inte minst för att de flesta av dem har språket de lär ut som sitt modersmål.

Undervisningen på Internationella gymnasiet är på svenska, men för dig som är språkintresserad finns det stora möjligheter att läsa extra mycket språk. Detta oberoende om du går SAM med intriktning beteende eller samhällvetenskap. Precis som på alla andra samhällsvetenskapliga program i Sverige läser man ett modernt språk eller modersmål i årskurs 1 och årskurs 2. Vill du sedan fortsätta att fördjupa dig i språk kan du göra det i trean.

Om du är väldigt språkintresserad kan du i ettan välja att fortsätta med det språk som du läste på högstadiet, och dessutom börja läsa ett nybörjarspråk. Annars väljer du antingen ett fortsättningsspråk eller ett nybörjarspråk. På Internationella gymnasiet kan du lära dig följande språk*:

Franska – nybörjare och fortsättning

Spanska – nybörjare och fortsättning

Tyska – nybörjare och fortsättning

Arabiska - nybörjare

Japanska – nybörjare

Koreanska – nybörjare

Italienska – nybörjare

Kinesiska – nybörjare

Ryska – nybörjare

Finska – nybörjare

Latin – nybörjare

Modersmål – i samarbete med Uppsala kommun

* Språken ges under förutsättning att gruppen består av mninst tre elever.

Folkuniversitetets språkkurser

Vår skola drivs av Folkuniversitetet, som är ett studieförbund, och för dig som elev betyder det att du kan fördjupa dina språkkunskaper genom att delta i en kvällskurs som Folkuniversitetet ger i skolans lokaler. Om deltagarantalet på kursen inte är full, får du som elev dessutom läsa kursen helt gratis!