Bilddesigner

Yrkeshögskoleutbildningen Bilddesigner på Fotoskolan STHLM är för dig som vill skapa, retuschera och designa bilder och rörligt material för olika uppdragsgivare. Utbildningen är kostnadsfri, går under 2,5 år och berättigar till studiemedel.

Lämna en sen ansökan

Arbetsmarknad
Bild finns överallt och all bild vi ser är på något sätt bearbetad. Därför letar branschen ständigt efter nya kunniga bilddesigners och retuschörer med olika kompetenser. Som bilddesigner är du intresserad av att skapa eller förbättra bilder och att lösa problem åt andra. Bildseende, lyhördhet, professionalitet och teknisk kunskap är fyra grundstenar till att bli en bra bildbehandlare.

På Fotoskolan STHLM får du dessutom ett brett kontaktnät vilket är oersättligt när det gäller att hitta ett arbete efter utbildningen. Retuschbyråerna i Sverige har god kännedom om utbildningen då en stor andel av branschens retuschörer och bilddesigners själva har gått på Fotoskolan STHLM.

Om utbildningen

Grunden i utbildningen ligger i fotografiet och dess digitala postproduktion vilket inbegriper färgframkallning, retusch och färganpassning. Med hjälp av digitala verktyg förstärker du bildens komposition och förverkligar en kunds grundidé. Som bilddesigner lär du dig även att göra stillbild rörlig och översätta dina kunskaper inom stillbild in i den rörliga bildens verktyg.

Innehåll

 • Termin 1
  Grunderna i bildbehandling av stillbild, Photoshop och print, etik, juridik och historiebeskrivningar.
 • Termin 2
  Workshopsbaserad och kundorienterad, med sin bas i Photoshop. En kurs i företagande lär dig mer om kundens perspektiv samt ger dig verktyg att starta ett eget varumärke.
 • Termin 3
  Introduktion till blender (3D), DaVinci (color grading) samt After Effects (göra stillbild rörlig). Denna termin är det även 4 veckors LIA (praktik) där du själv väljer en praktikplats.
 • Termin 4
  Fördjupning av kunskaperna i postproduktion av stillbild med kvalitét och hastighet i fokus. 3 månader av terminen är en del av LIA 2 då du praktiserar på ett företag i branschen.
 • Termin 5
  LIA 2 fortsätter under tre månader och avslutas med ett examensarbete där du riktar in dig på det ämne du i framtiden vill arbeta med.

Teori och praktik varvas och ibland får skolan in kunduppdrag som klasserna gör tillsammans. Utbildningen är på plats på skolan 40 h/vecka. Under dina 2,5 år på utbildningen Bilddesigner har du också möjlighet att få minst fem individuella handledningssamtal med din huvudlärare vilka fokuserar på coachning och vägledning in i branschen.

Utbildningen är kostnadsfri, går under 2,5 år och berättigar till studiemedel.

Flaskskepp. Montage av Marcus Sandgren, YHB.