Keramikstudion

Plats Göteborg

Keramikstudion är utbildningen för dig som vill få grundläggande kunskaper inom det keramiska fältet.

Boka reservplats

Målgrupp

Utbildningen passar dig som inte tidigare sysslat med ämnet, men även dig som redan har erfarenhet. Varje person utvecklas på sin egen nivå och i sin egen takt under ledning av vår erfarna kursledare.

Mål

Efter utbildningen har du fått kunskap om keramik tillverkningens alla delar och kommit vidare i det egna skapandet och din formgivning.

Innehåll

Vi går igenom olika grundläggande tekniker för att forma leran, som kavling, ringling, tumning och drejning, samt olika sätt att dekorera den, som exempelvis glasering och engobering. Vi arbetar med olika typer av leror och glasyrer och lär oss deras skilda egenskaper. Du får som deltagare också kunskaper om olika lertyper och dess förutsättningar. Du kommer att lära dig hur du gör dina egna glasyrer och engober från grunden. Vi kommer bland annat att ta fram egna askglasyrer och använda lokal lera från naturen till glasyrer och engober. Du lär dig även ugnssättning. Teori blandas med praktiska genomgångar både i grupp och individuellt. Studiebesök ingår i utbildningen.

Undervisningsform

Undervisningen består till största delen av praktiskt arbete under handledning av kursledaren. Varje kurstillfälle inleds med en samling där vi diskuterar resultaten från senaste bränningen samt har en teoretisk och/eller praktisk genomgång. Som deltagare förväntas du vara aktiv i ditt lärande, läsa teori som läraren tillhandahåller och göra anteckningar på genomgångarna.

Material

Vi arbetar i leror och glasyrer som finns att köpa i verkstaden. Litteratur finns i salen för att läsa under kurstid. Material, som faktureras i efterhand, tillkommer i form av lera som kostar 70:-/kg i våt vikt. Priset inkluderar även glasyr och bränning.

Keramikstudion på Stigbergsliden

I vår ljusa och rymliga keramikverkstad på Stigbergstorget finns drejskivor till samtliga deltagare på utbildningen. Vi arbetar med ett tiotal leror, cirka 15 olika engober och ett 40 tal glasyrer.

Kursledare

Åsa Wolgast är utbildad keramiker vid bland annat Capellagården och Konstfack. Åsa har stor erfarenhet inom ämnet och vid sidan av sin undervisning så har hon ett eget skapande där hon framför allt tillverka bruksföremål genom drejning och gjutning.

Utvecklingsmöjligheter

Eftersom var och en arbetar på sin egen nivå kan man efter avslutad kurs fortsätta sin utbildning i keramik på nya keramikkurser, komma igång med egen verksamhet eller söka sig till högre utbildning.

Kursledare

Åsa Wolgast

Åsa Wolgast är utbildad keramiker vid bland annat Capellagården och Konstfack. Hon har även examen som landskapsarkitekt.

Åsa arbetar i flera olika keramiska tekniker. Hennes specialområden är screentryck på keramik och gjutning. I sin egen verksamhet tillverkar Åsa framför allt bruksföremål så som muggar, tallrikar, fat och tekannor. 

Åsa Wolgast

Per Staffan Sundberg

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet ArtCollege. Tel: 031 - 10 65 08

artcollege@folkuniversitetet.se

Tid
03 okt 2022 - 12 dec 2022
Må 09:00 - 16:00
Tillfällen
10
Plats
Stigbergstorget 5, 41463 Göteborg
Visa på karta
Studietimmar
80
Kurs-ID
1139153
Pris
9975 kr