Utbildningens innehåll

Här kan du läsa om kurserna som ingår i YH-utbildningen Teknikinformatör. Kurserna har tagits fram tillsammans med arbetslivet och ger dig den spetskompetens som efterfrågas av arbetsgivare.

Introduktion till projektkunskap och konsultmässighet

Kursens syfte är ge dig en förståelse för behovet av en bred teknisk förankring för blivande teknikinformatörer. Begrepp, tekniska uttryck och grundläggande förståelse för branschen, samt den tekniska utvecklingen som krävs för att kunna arbeta som Teknikinformatör är centralt i kursen. Vi kommer också ta upp de kunskaper, färdigheter och kompetenser inom projektmetodik som krävs för att arbeta som teknikinformatör.

Teknikinformatörsrollen och skrivande

I denna kurs kommer du att få grundläggande kunskaper om teknikinformatörsrollen och samarbete med andra roller. Du får även de kunskaper i grammatikregler som krävs för att kunna diskutera bra teknikinformation, samt färdigheter i grundläggande skrivteknik och struktur.

Informationshantering, topic-baserad dokumentation och kvalitet

I denna kurs får du grundläggande kunskaper om olika typer av information och vanliga problem i teknikinformation. Du kommer också lära dig att utifrån teknisk input skapa god teknisk dokumentation, samt förstå topic-baserad dokumentation och granskning.

Regelverk och säkerhet

Syftet med kursen är att du ska få de kunskaper, färdigheter och kompetenser inom regelverk och lagar som krävs för att arbeta som Teknikinformatör. Kursen ger en översikt över de olika direktiv och säkerhetsföreskrifter som vanligen gäller för teknisk dokumentation inom olika ämnesområden. Kursen ger dig också en inblick i hur dessa påverkar innehållet i dokumentationen, på vilket sätt varningar utformas och hur du koordinerar samspelet mellan dokumentation och konstruktion ur ett säkerhetsperspektiv.

Informativ illustration

Kursens syfte är att du får praktisk färdighet i att använda olika material, hjälpmedel och metoder för att producera informativa bilder av tekniska produkter och funktioner samt anpassa dem för bestämda målgrupper och situationer. Kursen tar också upp sändar- och mottagarprocesser av textdesign, bilddesign och grafisk design.

Teknisk engelska

I den här kursen får du de kunskaper, färdigheter och kompetenser inom teknisk engelska som krävs för att arbeta som Teknikinformatör. Målet med kursen är att du ska tillägna dig kunskap om teknisk engelska och hur teknikinformatörer framställer text på engelska för att göra information tydlig och begriplig i teknisk dokumentation. 

Informationsdesign och verktyg

I denna kurs får du kunskaper i att analysera informationsbehov genom bland annat målgrupps- och produktmodellering för att därefter kunna ta fram väl anpassad och väl utformad dokumentation i form av text och bild. Du kommer även att få kunskaper i att använda ett teknikinformationsverktyg av typen CCMS för att bygga teknisk dokumentation av text och bild.

XML:teori och verktyg

I denna kurs får du grundläggande kunskaper i att jobba med XML och topic-/modulbaserat skrivande för att ta fram information som är återanvändningsbar. Du får också kunskaper i att använda XML-verktyg för att skapa teknisk dokumentation.

Lärande i arbete (LIA)

Kursen syftar till att ge dig möjlighet att omsätta dina kunskaper i praktiken. Målet med kursen är att du ska delta i och/eller genomföra olika teknikinformationsprojekt i verklig miljö. Efter kursen ska du ha tillräcklig erfarenhet inom teknikinformationsområdet för att kunna ta anställning inom yrket.

Examensarbete

Den här kursen summerar de olika delmomenten genom att du självständigt genomför ett fullständigt teknikinformationsprojekt. Du kan med fördel använda ett projekt du genomfört under LIA:n som grund till ditt examensarbete.