Så fick Armine jobb som tandsköterska bland specialister och akuttandläkare

Armine Tadevosyan, fastnade för tandsköterskeyrkets varierade vardag och sökte sig till tandsköterskeutbildningen på Folkuniversitetet i Uppsala. Redan innan sin examen i maj 2017 hade hon fått anställning på tandvårdskedjan Aqua Dental i Stockholm, där arbetar hon med specialister och akuttandläkare.

Får enbart användas tillsammans med den intervju som genomfördes med Armine Tadevosyan i maj 2019.

Armine började på yrkeshögskolans tandsköterskeutbildning våren 2016. Hon drogs till Folkuniversitetet i Uppsala då de hade intagning till vårterminen och ett bra upplägg för utbildningen.

– Det var väldigt bra. Jag uppskattade längden på ett och ett halvt år och att vi började med att läsa administration och anatomi. Det gav lite kött på benen inför första Lia-perioden som låg två månader in på första terminen. Utbildningen var på liknande sätt väldigt bra på att förbereda oss inför varje enskild Lia-period.

Fick erfarenhet av akut tandvård i Stockholm

Att kombinera studier med perioder av praktiskt arbete ute på klinik är ett bra sätt att lära sig yrket menar Armine. Det är även ett bra tillfälle att få in en fot i branschen, vilket Armine lyckades med.

Efter en Lia-period inom Folktandvården sökte sig Armine vidare till den privata tandvårdskedjan Aqua Dental i Stockholm för sin andra Lia. Där blev hon erbjuden anställning.

– Jag fick arbeta delegerat med två olika tandläkare och fick exempelvis ta hand om sterilen och vara i receptionen. Jag fick, och får fortfarande, arbeta en del med akuttandläkare. Det är spännande då man aldrig vet vad som väntar när en patient behöver akut tandvård. Jag gillar när det är högt tempo. Tandläkarna var även bra på att släppa mindre arbeten till mig och jag fick vara delaktig i många intressanta arbeten. Jag trivdes bra och blev därför väldigt glad när de erbjöd mig arbete.

Aqua Dental har åtta kliniker i Stockholm och två i Göteborg. Inom de närmsta åren kommer de också att finnas i Uppsala och Malmö.

Arbetar nu som teamledare bland specialisttandläkare

Som tandsköterska behöver man alltid ligga steget före tandläkaren och veta vad som behövs inför varje behandling. Man behöver vara kunnig, förstå tandläkarens arbetssätt och ha hög social kompetens då man ofta är den som patienten träffar först, berättar Armine. Hon förklarar vidare att många tror att tandsköterskeyrket är begränsande, att man bara sitter i ett rum med en sug. Det är en helt felaktig bild av yrket menar hon.

– Jag får till exempel göra scanningar, fotografera, göra komposittänder och sköta administration. Dessutom är jag teamledare för protetikavdelningen. Man kan också uppnå så mycket, som att bli driftkoordinator eller till och med klinikchef. Det finns mycket mer i tandsköterskerollen än vad många tror. Det är det roligaste jobbet som finns!

Text: Olivia Edlund