Behörighet och urval
För att söka till yrkeshögskoleutbildningen Tandsköterska krävs både grundläggande behörighet och särskilda förkunskaper. Här kan du läsa mer om vad det innebär.
Behörighet
Grundläggande behörighet
Du har grundläggande behörighet om du uppfyller något av nedanstående punkter:
- Du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
- Du har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
- Du har fått slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
- Du har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar något av ovanstående. Observera att du som har icke-nordiska gymnasiebetyg måste ansöka om ett utlåtande från UHR - Universitets- och högskolerådet. Deras bedömning kan ta tid att utföra, så se till att vara ute i mycket god tid. Bedömning av utländsk utbildning.
- Du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och är där behörig till motsvarande utbildning.
- Om du saknar grundläggande behörighet kan du åberopa reell kompetens i din ansökan.
Särskilda förkunskaper
Utöver grundläggande behörighet behöver du ha godkänt betyg i:
- Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
- Engelska 5
Reell kompetens
Om du saknar grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper kan du åberopa reell kompetens i din ansökan.
Reell kompetens är den samlade, faktiska, kompetens som du har oberoende av hur, när eller var den har utvecklats. Din reella kompetens kan ha inhämtats på flera olika sätt, till exempel via arbetsliv, föreningsliv, längre utlandsvistelser, genomgången personalutbildning eller annan kursverksamhet med mera. Ansökan om reell kompetens kan gälla både grundläggande och särskilda förkunskaper. På Skolverkets webbplats hittar du information om vad som krävs för godkänt betyg i Svenska 2, Svenska som andraspråk 2, Matematik 1 och Engelska 5.
Bedömning av reell kompetens
När Folkuniversitetet bedömer din reella kompetens bedöms dina förutsättningar att klara den utbildning som du söker. Folkuniversitetet sänker inte kraven som ställs för att bli behörig, utan du ska kunna visa att du har motsvarande kunskaper fast på annat sätt. All bedömning utgår från de meriter/dokument som du skickar in i din Kompetenskartläggning. Om du är formellt behörig så kommer din reella kompetens inte att bedömas. Under rubriken ”Så ansöker du” kan du läsa mer om hur du söker på reell kompetens.
Urval och urvalsprov
Detta händer när du lämnat in din ansökan:
- Först kontrolleras att du har den behörighet som utbildningen kräver. Det kan hända att du får meddelande via yh-antagning.se från skolan. Det är viktigt att du bevakar din mejl och läser skolans meddelanden.
- Är du behörig går du vidare till urvalet. Det sker genom ett skriftligt prov och ett muntligt prov, samt poäng på gymnasiebetygen. Proven genomförs någon gång under 12-13 november. Kallelse till urvalsprov skickas via yh-antagning.se.
- Poängen som du får på proven tillsammans med gymnasiebetyget räknas samman. En antagningslista skapas utifrån poängen, dvs. den som har högst totalpoäng hamnar överst, den som har näst högst hamnar på andra plats, osv. Beskedet om antagning kommer vecka 49 2025.
- Förhoppningsvis erbjuds du plats, du har då några dagar på dig att TACKA JA till din plats.