Tandsköterska

Vill du ha ett serviceyrke med mycket patientkontakt? Då är rollen som tandsköterska något för dig!

Vad gör en tandsköterska?

Som tandsköterska har du flera olika arbetsuppgifter. Du assisterar vid undersökningar och behandlingar av patienter. Du kan komma att få arbeta självständigt med ett preventivt arbete kring munhygien och tandhälsoinformation. Tandsköterskorna ansvarar för mycket av patientkontakten genom att ta emot och boka in kunder. I det dagliga arbetet ingår användandet av teknisk utrustning, datorer, sterilisering av instrument och ett ständigt miljö- och kvalitetsarbete på arbetsplatsen samt administrativt arbete så som journalföring. 

Var får jag jobb?

Den största arbetsgivaren är Folktandvården, där man under många år har arbetat med att utveckla tandsköterskerollen. Många tandsköterskor arbetar mycket självständigt och har ibland egna patienter. Det finns många privata tandläkare och de senaste åren har flera stora kedjor av tandvårdskliniker vuxit fram.

Behovet av tandsköterskor är mycket stort. Under de kommande åren kommer det att vara stora pensionsavgångar. Samtidigt har tandsköterskans yrkesroll utvecklas till att idag omfatta mer komplicerade arbetsuppgifter såsom preventivt arbete kring munhygien, assistera tandläkare och även utföra vissa undersöknings- och behandlingsmoment. Det ställer krav på utbildning, vilket vår YH-utbildning Tandsköterska ger.