Om utbildningen

Praktisk information om Folkuniversitetets utbildning till Specialistundersköterska inom neurosjukvården.

Att studera till Specialistundersköterska inom neurologi, neurokirurgi och neurointensivvård på distans vid Folkuniversitetet kombinerar friheten att studera varifrån du önskar med ansvaret att aktivt delta i ditt lärande. Utbildningen är en halvfartsutbildning vilket innebär att man som studerande förväntas avsätta cirka 20 timmar per vecka för sina studier. Du kommer att arbeta i lärplattformen Learnpoint vilket hjälper dig strukturera dina studier genom en tydlig kursplanering. Varje kurs innehåller teoretiskt delar och vissa av kurserna kommer även att innehålla praktiska övningar. Regelbunden lärarledd verksamhet varje vecka kompletterar ditt lärande, vilket säkerställer flexibilitet utan att kompromissa med utbildningens kvalitet.

Engagemang och aktivt deltagande krävs genomgående i utbildningen, från förberedelser inför lektioner till genomförandet av olika praktiska uppgifter.

I din resa mot att bli Specialistundersköterska inom neurologi, neurokirurgi och neurointensivvård kommer du att följa en välstrukturerad planering som stödjer ditt lärande och utveckling. Vi startar upp varje vecka tillsammans genom att ha en veckoträff under en timme. Veckoträffens syfte är att diskutera aktuella frågor, fokusera på veckans lärandemål samt få information om material och uppgifter. I varje kurs sker också ett antal digitala studieträffar (cirka 3-4 och oftast heldagar) som bland annat innehåller föreläsningar, seminarier och gruppredovisningar beroende på vilken kurs det är och var i kursen träffen ligger. 

Ni kommer i samtliga kurser att tilldelas ett antal inlämningsuppgifter. Några av dessa är mer omfattande och bygger på kurslitteratur, publicerat material på lärplattformen och föreläsningar medan andra är mindre omfattande, så kallade veckouppgifter, och kan till exempel handla om att reflektera kring en artikel, film eller poddcast. Veckouppgiftens syfte är att stimulera till diskussioner och reflektioner samt att dela med sig av erfarenheter.

Utöver det digitala klassrummet, där du kommer att interagera med både lärare och klasskamrater, innehåller utbildningen även fyra tillfällen när ni träffas på plats i Göteborg. Det kommer att vara en fysisk studieträff per termin om vardera två dagar. Den första fysiska studieträffen är inte obligatorisk men vi rekommenderar att du närvarar då mycket information och ett flertal föreläsningar ges. Den första träffen är en god grund för den fortsatta utbildningen och ett tillfälle att möta kurskamraterna som kommer från hela landet. Övriga fysiska studieträffar som innehåller praktiska moment och examinationer är obligatoriska. Dessa studieträffar infaller termin 2, 3 och 4.

Vårt mål är att erbjuda en utbildning som ger dig de viktigaste kunskaperna, färdigheterna och kompetenserna som du som blivande specialistundersköterska inom neurologi, neurokirurgi och neurointensivvård behöver för din kommande yrkesroll. 

Lärande i arbete (LIA) 

I utbildningen ingår praktik, Lärande i arbete (LIA), som är förlagd till en kurs om 12 veckor på halvtid eller 6 veckor på heltid. Vi har ett kontaktnät med arbetsgivare som kan ta emot LIA-studerande, men det står dig fritt att söka dig till en plats där du är intresserad av att göra din LIA. 

Många ser LIA som en form av provanställning där du som studerande får inblick i rutiner, arbetsklimat och verksamhetsstöd hos en framtida arbetsgivare, som i sin tur får möjligheten att lära känna dig och dina kunskaper, färdigheter och förmågor. 

Särskilt stöd 

För att utbildningen ska vara tillgänglig för studerande med olika bakgrunder, behov och förutsättningar erbjuds möjlighet till studieanpassning. Har du behov av särskilt stöd kontaktar du oss så snart som du tackat ja till din plats på utbildningen, så att vi kan påbörja ett arbete med att göra din studiesituation så bra som möjligt innan utbildningen börjar.