Utbildningens innehåll

Här kan du läsa om kurserna som ingår i YH-utbildningen Frontendutvecklare. Kurserna har tagits fram tillsammans med arbetslivet och ger dig den spetskompetens som efterfrågas av arbetsgivare.

Introduktion till IT-branschen och frontendutveckling 

I denna kurs, som är en introduktion till utbildningen, får du en inblick i den yrkesroll du studerar till. Den ger dig övergripande kunskap om vad en frontendutvecklare fyller för funktion i utvecklingen av en webbapplikation. Vidare får du kunskap om angränsande yrkesroller och övergripande hur IT-branschen är uppbyggd. Slutligen får du grundläggande kunskap om de utvecklingsverktyg och -miljöer som en frontendutvecklare behöver för att komma igång i sin yrkesvardag.  

UX/UI grunder 

I kursen får du lära dig de grundläggande principer för vad som utgör ett användbart och tilltalande gränssnitt med god användbarhet. Kursen behandlar också processer från UX-världen och designprinciper från UI-världen för att du ska kunna designa tilltalade webbapplikationer med god användbarhet. Under kursen kommer vi att arbeta i projektform och du kommer att öva dig på att ge och få feedback på andras gränssnitt samt genomföra användartester på egen och andras design.  

HTML & CSS 

I denna kurs får du kunskap om webbens två huvudspråk, HTML (innehåll) och CSS (utseende). Du kommer även att få kunskap om grunder för samarbetsformer och versionshantering med verktygen Git och GitHub. Kursen är utformad för att ge dig en grundlig förståelse och praktiska färdigheter i modern webbutveckling, med särskilt fokus på responsivitet, effektiv kodhantering och tillgänglighet. Efter kursen kommer du att kunna utveckla webbplatser som är både semantiskt korrekta och tillgängliga enligt WCAG-riktlinjerna. Du kommer att lära dig viktiga aspekter av CSS namngivningskonventioner som BEM eller SMACSS och att implementera responsiva layouter med CSS Flexbox och Grid. Kursen täcker också versionshantering med Git, vilket är avgörande för effektiv kodhantering och samarbete i projekt. Genom praktiska övningar kommer du att förbättra dina färdigheter i att testa webbplatser för tillgänglighet, exempelvis genom verktyg som Google Lighthouse. Kursens projektarbete stärker din förmåga att arbeta i team och feedback friday ger dig möjlighet att ge och ta konstruktiv feedback och hantera samarbeten kring kodutveckling. Du kommer även att få kunskap om hur du skapar responsiva och tillgänglighetsanpassade webbplatser enligt gällande krav.  

Introduktion till programmering och datalogiskt tänkande 

I den här kursen kommer du att utveckla en förståelse för datalogiska delprocesser och lära dig att skapa pseudokod. Du kommer att bekanta dig med grundläggande koncept inom programmering, inklusive datatyper, iterationer (loopar), selektioner (villkorssatser), funktioner och operatorer. Kursen är designad för att du ska kunna använda datalogiskt tänkande för att analysera och lösa verkliga problem genom att omsätta dessa problem till pseudokod. Genom praktiska övningar kommer du att förbättra din förmåga att skapa effektiv pseudokod och tillämpa teoretiska kunskaper i praktiken. Du kommer även att utveckla färdigheter i att ta dig an olika typer av problem med hjälp av datalogiska processer. Efter kursen kommer du att ha de kunskaper och färdigheter att kunna hantera och lösa problem med hjälp av programmeringslogik och pseudokod.   

JavaScript 

I denna kurs får du grunderna i programmeringsspråket JavaScript, vilket används för att skapa interaktiva och funktionella webbsidor. Du lär dig moderna JavaScript-tekniker, samt hur de används för att skapa dynamiska webbsidor med DOM-manipulering och AJAX för att kommunicera med externa API:er. Du kommer också att arbeta med Git för versionshantering, vilket är essentiellt för samarbete och kodhantering i professionella miljöer. Även denna kurs betonar vikten av teamwork och kommunikation, där du tränar på att ge och ta emot feedback samt arbeta i gruppkonstellationer. Efter avslutad kurs kommer du att kunna utveckla mer komplexa webbapplikationer.   

Arbeta agilt 

I kursen får du lära dig grunderna inom de arbetssätt och metoder som branschen använder sig av i sitt dagliga arbete. Kursen håller fokus på agila metoder, processer, samt vad ett agilt mindset är. Detta för att förstå betydelsen och vikten av kommunikationen vid en inkrementell och iterativ process. Arbetssättet kommer sedan att användas i ett flertal följande kurser för att förbereda dig i din kommande yrkesroll. Under hela kursen kommer du att arbeta i ett team med ett projekt som genomförs på med ett agilt arbetssätt.  

Frontendramverk 

I denna kurs kommer du att utveckla färdigheter i att bygga Single Page Applications (SPA) med ett modernt JavaScript-ramverk. Du kommer att lära dig att skapa stora, skalbara applikationer där separation av data, logik och presentation är central. Kursen betonar vikten av komponentbaserad utveckling och dynamiska dataflöden mellan komponenter, samt effektiv routing som är avgörande för en responsiv användarupplevelse. En viktig del av kursen är också statehantering med externa bibliotek, vilket är kritiskt för att hantera användardata och interaktioner i större applikationer. Dessutom kommer du att få kunskaper i vad officiell dokumentation ska innehålla.    

Backend med Node.js 

Under kursen kommer du att utforska olika modultyper såsom kärnmoduler, externa moduler från npm och skapa egna moduler. Du kommer att lära dig att designa och konstruera enklare webbtjänster med API-gränssnitt och förstå hur data skickas via formatet JSON. Dessutom kommer du att få kunskap om hur man säkrar ett API med autentisering och tillstånd (auth) och hur man interagerar med en databas för persistent datalagring. Du lär dig även middlewares och deras funktionalitet och användningsområden. Efter avslutad kurs förväntas du kunna bygga en webbtjänst med Node.js och Express.js, skapa middlewares, interagera med en tabas för persistent datalagring och hantera åtkomst och identifiering med autentisering och auktorisering (auth).  

Utveckling och driftsättning i molnmiljö 

I denna kurs får du kunskap om hela leveranskedjan för mjukvaruutveckling, från den initiala utvecklingen till driftsättning och vidare underhåll. Du kommer att lära dig att designa och implementera övergripande serverlessarkitekturer samt driftsätta frontendapplikationer i molnmiljö, exempelvis AWS och Azure. Kursen lägger stor vikt vid praktiska färdigheter i att skriva skalbar och modulär kod specifikt för serverless funktioner. Vidare kommer du att öva på att integrera olika molntjänster, såsom databaser och andra cloud functions, för att bygga effektiva och sammanhängande system. Genom kursens progression utvecklar du förmågan att självständigt hantera och förstå hela processen från kodning till driftsättning, samt att självständigt kunna utforma och underhålla stabila och skalbara system baserade på serverless teknologi.   

UX/UI fördjupning 

I kursen får du lär du dig de 12 grundprinciperna för animation, vilket hjälper dig att skapa mer livfulla och realistiska rörelser. Du kommer också att utforska hur CSS används för att skapa smidiga övergångar och komplexa animationer, inklusive 3D-effekter. Vidare får du praktisk erfarenhet med JavaScript-bibliotek som exempelvis anime.js, GSAP och velocity.js, som är viktiga för avancerad animationsutveckling. Du introduceras även till bibliotek för att skapa interaktiva grafer, så som Chart.js och Plotly.js, för att visualisera data på ett effektivt sätt. 

Fullstack webbapplikation med TypeScript 

I kursen denna kurs får du lära sig grunderna i programmeringsspråket TypeScript. Kursen fokuserar på användningen av statiska typer och interfaces i TypeScript för att skapa robust och underhållbar kod. Du kommer också att lära dig att konfigurera TypeScript-kompilatorn med tsconfig.json för att anpassa kompilering efter projektets behov. Dessutom kommer du att fördjupa dig i Git-strategier, agila metoder och verktyg samt hur dessa kan användas i ett team, genom att du under hela kursen arbetar i projektform. Under kursen ska de studerande använda sig av tidigare kursers innehåll och på ett fördjupat sätt som grupp utveckla ett webbprojekt från koncept till leverans.   

Lärande i arbete 1 

I den här kursen får du praktisk erfarenhet av rollen som frontendutvecklare. Du får ökad kunskap om och förståelse för hur mjukvaruutveckling görs i skarpt läge, vilket kan vara både i projekt där den egna organisationen är kund, och där kunden är extern. Under kursen får du kunskap om och färdigheter i att utföra enklare utvecklingsprojekt utifrån behovsanalys, förstudier och kunddirektiv utifrån de metoder och verktyg som används i organisationen. Du kommer också att reflektera kring yrkesrollen som frontendutvecklare och vikten av det fortsatta lärande inom yrkesområdet för att kontinuerligt hålla dig uppdaterad inom det.   

Examensarbete 

I denna kurs ska du planera och genomföra ett webbprojekt från början till slut. Du kan välja mellan att genomföra det med arbetsmetoder och tekniker som du lärt dig i utbildningen eller en för dig ny teknik. Väljer du en ny teknik så ska denna vara inom ramen för en frontendutvecklares yrkesroll.   

Lärande i arbete 2 

I den här kursen bygger du vidare från och fördjupar den praktiska erfarenhet du fick under Lärande i arbete 1. Du får fördjupande kunskap om och förståelse för mjukvaruutveckling i den organisation du är, där det kan vara både interna och externa utvecklingsprojekt som du medverkar i och/eller utvärderar. Under kursen fördjupar du ytterligare din kunskap om och dina färdigheter i att utföra utvecklingsprojekt utifrån behovsanalys, förstudier och kunddirektiv utifrån de metoder och verktyg som används i organisationen. Du kommer löpande att reflektera kring yrkesrollen som frontendutvecklare och vikten av det fortsatta lärande inom yrkesområdet för att kontinuerligt hålla dig uppdaterad inom det.