Utbildningens innehåll

Här kan du läsa om kurserna som ingår i YH-utbildningen Energitekniker. Kurserna har tagits fram tillsammans med arbetslivet och ger dig den spetskompetens som efterfrågas av arbetsgivare.

Energisystem

Kursen, som är en introduktionskurs till utbildningen, ger dig övergripande kunskaper för att kunna värdera, planera, föreslå och genomföra energiförbättrande åtgärder i byggnader med hjälp av grundläggande kunskap om system för värmeproduktion, värmedistribution och andra energisystem och med ekonomiska och miljömässiga hänsyn.  

Byggnader och byggfysik + CAD

I kursen lär du dig om hur bland annat lagar och regler har påverkat hur vi uppfört byggnader över tid.  Hur byggnadsbestämmelser och planfrågor påverkat materialval, byggnadsteknik och byggprocesser, ritningar, areaberäkningar. Vidare om fukt, fuktskydd och hus som andas samt beständighet och livslängder. Du lär dig också om byggnadsskador, värme, fukt och luft och sjuka hus, generella funktionskrav, ute- och inneklimat. I kursen igår även besiktningsteknik och värdering och miljöfrågor, effekt- och energibehov för uppvärmning, värmare; värmarnas placering, radiatorer, konvektorer, värmda rumstyper, strålningsvärmare, värmeavgivning från rör m.m. Du lär dig också om rörsystem; radiatorsystem, rörtyper och utförande, dimensionering av radiatorkrets, självcirkulationssystem, ångvärmesystem m.m. Vidare om värmebehov för varmvattenberedning, egen panna, undercentral för fjärrvärme, värmepumpar, solenergi m.m. Slutligen lär du dig om passivhus – plusenergihus samt grundläggande styr- och reglerteknik kopplat till bygg- och värmeteknik.

Ventilationsteknik

I kursen får du en Inledning till inomhusklimat (termisk komfort och luftkvalitet) du lär dig om definitioner och grundläggande begrepp inom ventilationstekniken, temperaturreglering och luftbehandlingssystem m.m. Du får lära dig om luftens sammansättning, relativ luftfuktighet, absolut fuktighet, fuktig lufts värmeinnehåll och luftbehandlingskomponenter: värmeåtervinning, blandningsdel, filter, luftvärmare, fuktare, luftkylare, fläktar, ljudalstring och ljuddämpning, brandventilation m.m. Du får även lära dig styr- och reglerteknik kopplat till ventilationsteknik. 

Projektkunskap

I kursen lär du dig varför man arbetar i projekt, projektets faser, från idé till överlämnat resultat och ges exempel på projektledarens verktyg. Du får grundläggande kunskaper om projektmetodik så att du känner dig trygg med att medverka i framtida projekt och bidra till effektivt arbete i projektform. 

Affärsmannaskap och kommunikation

I kursen får du lära dig grunderna inom kommunikation, rapportskrivning och presentationsteknik. Detta för att du i din kommande yrkesroll ska kunna kommunicera med olika typer av kunder anpassat situation och efter mottagarens behov och krav. Under kursen kommer du få öva på de olika momenten för att bli mer redo att självständigt producera rapporter, presentationer och planera för en genomtänkt kommunikation. 

Arbetsmiljö och säkerhet

I kursen får du kunskap om arbetsmiljö och säkerhet, samt de hälsorisker som är förknippade för yrkesrollen. Du får även kunskap om hur du kan planera och agera för att förebygga risker och bidra till en god arbetsmiljö, exempelvis genom att du lär dig att genomföra enklare riskbedömningar.  

Lärande i arbete

I kursen, som är uppdelad i tre (3) olika perioder ska kunnande från tidigare kurser i utbildningen omsättas och fördjupas i erfarenhet och praktisk handling. Du ska även lära dig nytt inom ramen för yrkesrollen. Denna progression av yrkesrollen och dess kunnande fördjupas genom kursens tre (3) perioder. Kursens egna lärandemål avser främst förtrogenhet med yrkesrollen, arbetsplatsen och arbetsuppgifterna. Du ska med handledning utföra arbeten i enlighet med rutiner och processer som gäller på arbetsplatsen. 

Elkunskap

I kursen får du lära sig grunderna om elsäkerhet, elektrisk ström, spänning, effekt och energi. Du får även grunder inom beräkningar på strömkretsar med Ohms lag och effektlagen. Du kommer också att lära dig grunder inom växelström, visardiagram, reaktanser, impedanser och 3-fas växelström samt göra olika elektriska mätningar, läsa el-schema.

Fastighetsautomation

Kursen är uppdelad i två delkurser. I den första delkursen får du kunskaper i grundläggande styr- och reglerteknik; hur systemen byggs upp samt genomgång av de vanligaste symbolerna samt standardapplikationer med fokus på funktion och uppbyggnad. Du lär dig också om felsökning av system samt övergripande kunskap om övervakning. I delkurs två får du grundläggande och fördjupande kunskaper i system för styrning, reglering och övervakning (SRÖ-system) i byggnader. Kursen ger dig kunskaper om de överordnade system som används för att följa upp byggnaders driftstatus.  Vidare ger kursen dig kunskaper inom fastighetsautomation som syftar till att minimera energianvändningen för byggnader, genom att vid varje tillfälle anpassa värme, kyla, ventilation, varmvatten samt belysning efter behov.

Kyl- och värmepumpsteknik

I kursen lär du dig om kylprocessens kretslopp och de vanligaste komponenternas funktion, olika köld- och värmebärarsystems miljö- och termodynamiska egenskaper. Du får kunskap om indirekta system vid kyl- och värmepumpsaggregat samt förståelse för de processtekniska sambanden. Vidare lär du dig om köldmediers miljöpåverkan och de regelverk som styr hanteringen. Du får lära dig dimensionering av ett aggregat samt kyl- och värmepumpsystemets energieffektivitet vid olika driftfall. Slutligen får du lära dig om arbetsmiljö kopplad till kyl-och värmepumpsteknik samt styr- och reglerteknik kopplat till kyl- och värmepumpsteknik.

Värmeteknik och injustering av vattenburna system

I kursen får du inledningsvis lära dig om vattnets egenskaper, lämplig inomhustemperatur, byggnads bestämmelser och planfrågor, byggnadsteknik och byggprocess, ritningar, areaberäkningar. Du får lära dig om fukt, fuktskydd och hus som andas, beständighet och livslängder, värme, fukt och luft samt sjuka hus. 

Vidare får du kunskap om generella funktionskrav, ute- och inneklimat, energi- och effektbehov, besiktningsteknik och värdering, miljöfrågor, effekt- och energibehov för uppvärmning samt om värmare, så som värmarnas placering, radiatorer, konvektorer, värmda rumstyper, strålningsvärmare, värmeavgivning från rör m.m 

Du får även kunskap om rörsystem, så som radiatorsystem, rörtyper och utförande, dimensionering av radiatorkrets, självcirkulationssystem, ångvärmesystem m.m, Du lär dig om värmeförsörjning, så som värmebehov för varmvattenberedning, egen panna, undercentral för fjärrvärme, värmepumpar, solenergi m.m, passivhus – plusenergihus, styr- och reglerteknik kopplat till bygg- och värmeteknik, flöde, tryck och temperatur i olika typer av byggnader 

Slutligen får du också lära dig om pumpar och pumpdiagram, mätning av flöden samt dokumentation, injustering av flöden, styr- och reglerteknik kopplat till injustering av vattenburna värmesystem samt om olika metoder för injustering av vattenburna värmesystem. 

Entreprenadjuridik

I kursen får du lära dig grunder i konsumenttjänstlagen och konsumentköplagen samt om de allmänna bestämmelserna AB04, ABK09, ABT06.

Energianalys – Energioptimering

I kursen får du de kunskaper som krävs för att du ska kunna genomföra en fullständig energisystemanalys, med en helhetssyn - för både byggnader och produktion. Efter kursen ska du ha kännedom om hur man utifrån analysen kan optimera sin energianvändning, samt vilka val som bör prioriteras ur ett samhällsperspektiv. Du ska ha kunskap om metoder för och utformning av energideklarationer enligt Boverkets regler. Du ska även känna till hur ett energiledningssystem är uppbyggt samt hur det förhåller sig till miljöledning. Kursen ligger till grund för kravet för allmän teknisk kunskap BFS 2013:17 CEX 4, för att den studerande senare ska ges möjlighet att certifieras till Energiexpert. 

Examensarbete

Kursen består av ett utvecklings- eller fördjupningsarbete inom energiteknikområdet. I kursen ska du med viss handledning genomföra ett självständigt arbete som tar sin utgångspunkt i det kunnande som du inhämtat i utbildningen och som möter upp de mål och krav som utbildningen ställer på självständigt arbete.