Boende & resa

När du åker på språkresa är det viktigt att du trivs med ditt boende så att du kan koncentrera dig på dina studier. Du hittar alla boendealternativ under rubriken ’Boende & resa’ under respektive kursort. Resan bokar du själv, men vi hjälper gärna till med transfer.

Balkonger med växter från ett boendealternativ utomlands

Här presenteras de olika boendeformerna lite närmare, så att du kan bilda dig en uppfattning om vilket alternativ som passar dig bäst.

Värdfamilj

Vi brukar i första hand rekommendera boende i värdfamilj. Det är en fördel ur språkträningssynpunkt, eftersom man får tillfälle att träna språket i vardagliga situationer och dessutom får en chans att träffa människor och få en inblick i landets kultur. Det är ett mycket prisvärt boende och värdfamiljerna är noggrant utvalda av skolorna och tar emot många utländska gäster året om. Man kommer att träffa och kommunicera med sin värd i varierande grad beroende på hur värdens vardag ser ut.

Vid boende i värdfamilj har man sitt eget rum men delar oftast badrum och toalett. Bostaden håller normalstandard för det aktuella landet, räkna inte med att allt ska se ut och fungera precis som det gör hemma. En värdfamilj kan se ut på olika sätt. Det är sällan som familjen har små barn, ofta är det ett äldre par eller en ensamstående dam som har ett eller flera rum till uthyrning. I vissa fall tar värden emot 2 eller 3 studenter samtidigt. Du får egna nycklar till bostaden så att du kan komma och gå som du vill. Oftast kan man välja om man vill äta frukost och/eller middag med familjen. Om du vill ha mer kontakt med värden/värdinnan, rekommenderar vi att du väljer halvpension. Många värdfamiljer bor på promenadavstånd från skolan, annars finns det lokaltrafik att tillgå. Det är aldrig krångligt att ta sig till skolan. I storstäder kan man räkna med något längre väg till skolan än på mindre orter. Värdfamiljen sköter städning samt tillhandahåller lakan och handdukar.

Ange på anmälningsformuläret om du är rökare/icke rökare, eventuella allergier och om du har speciella önskemål beträffande kosten. Har du någon hobby eller speciella intressen, ange gärna detta.

Delad lägenhet
Det här är ett bra alternativ för dig som vill bo tillsammans med andra studenter. Du har ett enkelrum i en lägenhet som du delar med andra, och har tillgång till kök, vardagsrum och badrum.

Lägenhetshotell
För dig som vill ha möjlighet att själv laga frukost och enklare måltider rekommenderar vi lägenhetshotell. Ett lägenhetshotell är som ett vanligt hotell, men med kokvrå. Lakan och handdukar ingår. Städning sker vanligtvis en gång i veckan.

Privatägd studio/lägenhet
Vill du ha ett självständigt boende med möjlighet att själv laga din mat, finns på vissa orter även privatägda enrumslägenheter (så kallade studios) och lägenheter. Skolan på respektive ort har tecknat avtal med privata hyresvärdar. Standard, pris och avstånd till skolan varierar. Lakan och handdukar ingår alltid. Oftast erläggs en deposition direkt till värden, som återbetalas vid avresan om inga skador har uppkommit. Kostnad för gas, el och vatten kan i vissa fall tillkomma och betalas i så fall direkt till värden.

Studiehotell
Vissa skolor har egna studiehotell, det vill säga att skolan äger ett hotell som oftast ligger i direkt anslutning till skolan och som enbart är till för studerande på skolan. I hotellbyggnaden kan också finnas små lägenheter (studios) för att man ska kunna laga sin egen mat. Det här alternativet passar dig som vill ha nära till skolan men ändå rå dig själv.

Hotell
Om du föredrar att bo på hotell, eller om din medresenär inte ska delta i någon kurs kan vi förmedla bokning av närbelägna hotell och 'guesthouses'. Rummen är alltid utrustade med bad/dusch och WC och har oftast även TV. När man anmält sig till en kurs kan vi skicka förslag på hotell i olika prisklasser som skolan har valt ut och rekommenderar.

Gällande resa
På varje kurssida tipsar vi om enklaste resvägen med flyg eller tåg. Där hittar du även information om transfer och hur du kan boka det via oss. Tips och hjälp med bokning av tåg och flyg kan du få av resebyråer. SJ hjälper också till med att boka tågbiljetter utomlands och kan tipsa om de bästa resvägarna. Du kan även köpa Interrailkort via dem. Läs mer på SJ:s hemsida för utlandsresor

Har du frågor eller funderingar?