Modell, militär, modefotograf

Senast ändrad

Ville Mäkäräinens väg in i fotografyrket har gått via deltagande i Finlands Next Top Model och militärtjänstgöring på combat camera-enheten. Han har nyligen tagit examen från utbildningen Kommersiell fotograf och ser en framtid inom modefoto.

Ville Mäkäräinens, studerande Fotoskolan STHLM

Intresset för foto har följt Ville Mäkäräinen genom livet. Allt började med att han som ungdom filmade och fotade skateboarding, därefter var han med i Finlands Next Top Model där han fick stå en hel del framför kameran. Efter sin medverkan i tv-programmet väntade militärtjänstgöring på enheten combat camera, där han fick tillgång till professionell kamerautrustning.

– Där väcktes mitt intresse på allvar. Jag hade tidigare tänkt att man inte måste ha utbildning för att arbeta som fotograf, men bestämde mig ändå för att söka Fotoskolan och kom in. Det är jag väldigt glad över att jag gjorde för jag har helt ändrat uppfattning: jag hade aldrig kommit dit jag är nu om det inte var för skolan, säger Ville Mäkäräinen som flyttade till Sverige från Finland i mars 2020 för att gå utbildningen.

Ville Mäkäräinen gjorde den första halvan av sin långa LIA-praktik i Köpenhamn och den andra halvan i New York, hos den svenska modefotografen Mikael Schultz som tidigare besökt Fotoskolans utbildning i egenskap av gästlärare.

– Jag fick assistera Mikael under en plåtning för en tysk modetidning där smycken från Tiffanys var en del av stylingen. Det var vakter på set och ett av halsbanden kostade två miljoner dollar, berättar Ville Mäkäräinen, och tillägger:

– Att vara assistent är en bra väg in i branschen, och jag älskar det! Jag får nästan lika mycket ut av det som att fota själv. Det är så spännande att få skapa bilder tillsammans med någon, bygga ljus, retuschera och vara med i processen. Dessutom ger det mig chansen att jobba med större plåtningar och med yrkesverksamma människor som kan vara värdefulla kontakter framöver.

Ville Mäkäräinen bygger både sin portfolio och sitt nätverk under tiden som studerande på Fotoskolan. Drömmen är att få jobba med en variation av stora kampanjer, redaktionella uppdrag och kunder inom high fashion.

– Modefotografering är fritt och kreativt och man måste inte förklara bilder, det kan vara helt ”crazy” och den som tittar på bilden får bilda sig en egen uppfattning.

Foto: Mikael Schulz