”Jag har alltid vetat att jag ska bli fotograf.”

Senast ändrad

Terese Bygg levde många människors drömliv med en framgångsrik karriär inom mode, och reste över hela världen när hon plötsligt bestämde sig för att börja om och förverkliga sin barndomsdröm om att bli fotograf.

 Bild från Fotoskolan STHLMs tidning vt 2020.

Terese Bygg var på toppen av sin karriär som globalt ansvarig för ett koncept inom ett av Sveriges största modeföretag, reste jorden runt och hade det materiellt gott ställt. Vid 37 års ålder bröt hon upp från det livet och började plugga genusvetenskap och psykologi. Tack vare en digital fotokurs väcktes barndomsdrömmen till liv igen.

– Jag tappade bort min dröm när jag som 16-åring flyttade från Dalarna till Stockholm för att satsa på foto, men på grund av att jag flyttat hemifrån fick jag omkostnader som krävde att jag säkrade pengar till mat och hyra i första hand. Jag började jobba på ett av Sveriges största modeföretag där jag blev kvar i många år, och glömde sakta men säkert bort min dröm, berättar Terese Bygg och fortsätter:

– Jag har vetat att jag ska bli fotograf sedan jag var fyra år. Det var fantastiskt att börja plugga igen, man är aldrig för gammal för att förverkliga sina drömmar. En människa förändras genom hela livet och det är viktigt att hålla kvar vid kreativiteten.

Det är Terese Byggs inre kompass som tar ut riktningen för hennes framtid och för henne är det viktigt att få göra det hon älskar och vara sann mot sig själv. Terese Bygg brinner för inkludering och mångfald och vill gärna fota inom musik och mode – men inte på vilka premisser som helst.

– Jag ser det som min uppgift att se till att välkomna alla inom det området, oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning och kroppsform. Jag rör mig mycket inom technoscenen och vill gärna skildra den gemenskap och magi som finns på dansgolvet, säger hon.

Terese Bygg uppskattar utbildningen och beskriver att den hela tiden överraskar med nya relevanta moment – som inredningsfotografering, matfotografering och arbete med professionella fotomodeller. Hon understryker att utbildningen innebär mycket arbete och kräver ett heltidsengagemang.

– Fotoskolan passar mig perfekt, jag ville gå en lång utbildning och på två och ett halvt år hinner man med mycket. Jag uppskattar att den är bred och omfattar såväl foto som film och chans till mycket praktik, säger Terese Bygg.

Inom kort kommer Terese Bygg att packa väskorna och flytta till favoritstaden Berlin under sin 6 månader långa Lärande i arbete (LIA) där hon ska praktisera hos en mode- och musikfotograf. Drömmen är att kunna bo både i Stockholm och Berlin och ha hela världen som sitt arbetsfält.

– Home is where your heart is, avslutar Terese Bygg.

Kort om Terese Bygg
Ålder: 41 år
Utbildning: Visuell Kommunikatör Fotograf
Drömmer om: ”Att kunna använda mina yrkeskunskaper till något som är bra för mig själv, för planeten och för mänskligheten.”

Kvinna i svarta kläder lutar sig mot en rostig vägg.

Foto: Terese Bygg

Bildbehandling: Lisa Gelin

Foto: Terese Bygg, studerande på Fotoskolan STHLM.

Foto och bildbehandling: Terese Bygg

Foto: Terese Bygg, studerande på Fotoskolan STHLM.

Foto och bildbehandling: Terese Bygg