Viktigt med verklighetsanknytning

Senast ändrad

Simon Gagner tog examen från Fotoskolan STHLM 2016 och har sedan dess undervisat studerande på bildbehandlarutbildningen vid sidan av arbetet med den egna retuschstudion Layer 1, som han driver tillsammans med tre tidigare klasskamrater.

Bild för intervju med alumn Simon Gagner.

– Jag försöker att göra mina workshops så verklighetstrogna som möjligt och slänger gärna in lite oväntade inslag i uppgifterna, säger han.

I sin lärarroll vill Simon Gagner representera hur branschen ser ut på riktigt. Han vill exponera de studerande för verkligheten utanför utbildningens skyddade verkstad och agerar gärna ”krånglig kund” som ändrar uppgiften under pågående workshop.

– Eleverna ska känna igen sig i verkligheten när de börjar jobba. Jag försöker lägga in små tuvor som man skulle kunna vurpa på och ger gärna uppgifter där poängen är en annan än den uppenbara. Ofta blir det tydligt först efteråt vad workshopen egentligen gick ut på, säger Simon Gagner.

Som huvudsyssla driver Simon Gagner retuschbyrån Layer 1 ihop med tre klasskompisar från Fotoskolan STHLM. De bestämde sig redan under skoltiden för att testa konstellationen i verkligheten och tog sig därför an ett gemensamt uppdrag när det återstod ett år av utbildningen.

– Vi ville hinna utsätta vårt samarbete för skarpt läge innan vi startade företag tillsammans, det gick jättebra och vi har kört ihop sedan examen. Vi kommer från lite olika bakgrunder och försöker att fördela uppdragen utifrån vad var och en av oss tycker är roligt och får energi av. De uppgifter som blir över delar vi på rakt av, och så gör vi även med inkomst – det spelar ingen roll om en städar lokalen en dag medan en annan jobbar med reklambilder, berättar Simon Gagner som ibland också involverar  sina kollegor i läraruppdraget på Fotoskolan STHLM.

Ett av Simon Gagners viktigaste budskap till de studerande är att tänka själva och kommunicera med kunden om uppdraget. Dessutom understryker han vikten av att jobbet som bildbehandlare handlar om att bemästra ett hantverk.

– För att kunna försörja sig inom den här branschen måste man känna att det är roligt och spännande, annars är det svårt att ta till sig allt. Vissa delar är lite tekniskt krävande, men det löser sig om man är tillräckligt intresserad.

Foto: Layer 1

Läs mer om Yrkeshögskoleutbildningen Bildbehandlare