Med känsla för färg och ljus.

Senast ändrad

Under utbildningen till bildbehandlare kände hon inte till yrkets existens, i dag är Sabina Törnberg en av landets bästa colorister. – Jag har nog en annan bakgrund än många andra inom mitt område, eftersom jag tidigare har jobbat konstnärligt och med stillbild, säger hon.

Intervjubild med Sabina Törnberg, MUD Studios för Fotoskolan STHLMs tidning.

Det var i en bisats under en föreläsning om monitorer som Sabina Törnberg snappade upp ordet grading och yrket colorist. Det blev inkörsporten till att hon började intressera sig för verksamhetsområdet, hon gjorde sin långa praktik hos ett postproduktionsbolag och fick anställning där efter examen. I dag arbetar hon på MUD Studios framför allt med reklamfilm, men även med kortfilmer och dokumentärer.

– Jag kände tidigt att jag ville ge grading en ärlig chans och fokusera helt på det under praktiken, hellre än att lära mig flera saker halvdant, säger Sabina Törnberg.

Colorister jobbar med färg- och ljussättning av film. Sedan Sabina Törnberg tog examen
har Fotoskolan STHLM inkluderat grading i bildbehandlarutbildningen, något som Sabina tror är en god idé.

– Det verkar vara många som är intresserade av coloristyrket och det är toppen att man får möjlighet att nosa på den inriktningen under studietiden. Eftersom stillbild och rörlig bild alltmer smälter samman är det bra att ha koll på grading och vad det innebär, det ger en större förståelse för bildbehandling generellt, säger hon.

Sabina Törnberg kan inte nog understryka vikten av nätverkande under utbildningen och hon berättar att Fotoskolan STHLM ännu i dag utgör en gemensam grund i många sammanhang.

– Jobbet på MUD fick jag genom kontakter därifrån, flera av mina tidigare klasskompisar på Fotoskolan STHLM är mina kollegor i dag och bland våra kunder finns flera fotografer som gick på skolan samtidigt som oss.

En av de mest kända och spridda videos Sabina Törnberg gradat är kortfilmen Kära pappa (Dear dad) som utöver att ha visats på tv dessutom har tiotals miljoner visningar på plattformar som Youtube och Vimeo. På frågan om vad som krävs för att bli en bra colorist kommer svaret direkt:

– Man ska ha ett genuint intresse av film och att förmedla känslor genom färg och ljus.

Text: Nicole Kling
Foto: Elinor Wermeling

 

Läs mer om Yrkeshögskoleutbildningen Bildbehandlare