Utbildning förankrar kunskapen

Senast ändrad

När Peter Olsson började på Fotoskolan hade han erfarenhet av att arbeta som modefotograf i USA. – Jag är positivt överraskad av att jag har lärt mig mer om de saker jag trodde att jag redan bemästrade, säger han efter den första terminen på utbildningen Kommersiell Fotograf.

Peter Olsson, Fotoskolan STHLM

Peter flyttade hem till Sverige från Portland och fann en arbetsmarknad som var svår att nätverka i på grund av pandemin. Han såg chansen att skaffa sig en utbildning och går nu sin första termin på Fotoskolan STHLM.

– Jag lockas fortfarande mest av modefoto och tycker mycket om att få leka med ljus och bygga miljöer som inte nödvändigtvis finns i verkligheten. Men utbildningen har fått mig att öppna ögonen för fler genrer, säger Peter Olsson.

Vid sidan av utbildningen på Fotoskolan tar Peter uppdrag både som fotograf och assistent. Sedan han kom tillbaka till Sverige har han bland annat jobbat med ett finskt hattföretag, H&M och inom kort publiceras en av hans redaktionella plåtningar i den italienska modetidningen French Fries. När Peter beskriver skillnaden mellan fotograferingar för e-handel och redaktioner är det framförallt den egna friheten han lyfter:

– E-com fokuserar mer på tekniskt kunnande och förmågan att kunna återskapa exakt ljus i alla bilder, medan redaktionella jobb ger utlopp för kreativitet och där har man som fotograf större inflytande, säger han och tillägger:

– När det gäller editorials är det ofta fotografens egen idé som ligger till grund för uppdraget. Som ny fotograf kontaktar man ofta själv tidningen med förslag på treatment, alltså mood board, samt ett team bestående av exempelvis stylist, make upartist, modell och location för att förhoppningsvis få ett så kallat pull-letter som man sedan kan använda för att skaffa de kläder som behövs för plåtningen.

Vid kursstarten hade Peter en farhåga att utbildningen skulle innebära alltför mycket repetition av kunskap han redan hade förvärvat i arbetslivet. Så blev dock inte fallet.

– Jag är positivt överraskad av att jag har lärt mig mer om de saker jag trodde att jag redan bemästrade. Ljussättning har nog varit roligast hittills och det har gett mig en ännu större trygghet när jag fotograferar och assisterar andra. Genomgången av programvaran Capture One kunde jag implementera direkt i mina fotojobb, säger han och avslutar:

– Utbildningen bidrar till ett bra nätverk i branschen och förankrar kunskaperna. Det är bra för självförtroendet att kunna prata om bild med rätt begrepp och att ha koll på referenser inom konst- och fotohistoria. 

Text: Nicole Kling