Malin har gjort praktik som visualiser

Senast ändrad

Det var när Malin Sjösten gick 3D-kursen som bitarna föll på plats: Det var ju det här hon skulle ägna sig åt. – Att jobba med 3D är som att jobba som fotograf i datorn och ha en helt egen fotostudio, där det dessutom inte finns några begränsningar – inte ens naturlagar. Det är kreativt samtidigt som det kräver tekniskt kunnande.

Innan Malin Sjösten började på utbildningen Bilddesigner på Fotoskolan kände hon inte till yrket visualiser. Nu går hon sista terminen och har gjort praktik hos både varumärkesbyrån Identity Works och produktionsbolaget Rabbit’s Foot Studios. Förhoppningen är att bli anställd direkt efter utbildningen, allra helst på någon av praktikplatserna.

– På Identity Works jobbade jag som visualiser och där handlade det mycket om att ge liv åt förpackningsdesign i 3D. På Rabbit’s Foot Studios var jag mer av en generalist och fick modellera, ljussätta, jobba med textur och material, säger Malin och tillägger:

– Utbildningen har en stark koppling till branschen, vilket gör att man känner sig redo för arbetslivet när man tar examen.

Malin beskriver att de olika rollerna inom 3D-produktion innebär olika arbetssätt, och att hon haft stor nytta av att få prova på att vara med både i början och slutet av ett projekt.

– Visualiserns roll är i ett mycket tidigare skede av processen, på idéstadiet. Det är lite mer snabba puckar, det ska bli tillräckligt bra snabbt – vilket var nyttigt för mig att utsättas för som perfektionist! När man jobbar med slutproduktion ska allt bli perfekt, vilket också är roligt.

När Malin Sjösten började på Fotoskolan visste hon att hon gillade det tekniska inom retusch och att hon ville arbeta med foto. Men det var under prova på-kursen med 3D som hon verkligen fick upp ögonen för tekniken.

– Att jobba med 3D är som att jobba som fotograf i datorn och ha en helt egen fotostudio, där det dessutom inte finns några begränsningar – inte ens naturlagar. Det är kreativt, samtidigt som det kräver tekniskt kunnande.