3D begränsas inte av plånboken

Senast ändrad

Ekonomisk tillgänglighet är en av anledningarna till att Lova Nygren tycker så mycket om 3D. Drömmen är att använda tekniken i olika typer av konstprojekt och bygga upp storslagna världar och miljöer som inte begränsas av en budget.

Lova Nygren, studerande på Fotoskolan STHLM

Under det första året på utbildningen fick alla studerande göra en uppgift som utgår från upplägget för det avslutande examensarbetet. De fick välja ut ett företag, analysera företagets visuella profil och sedan producera material i samma visuella anda. Lova Nygren valde Klarna och efter att ha analyserat deras kommunikationsmaterial gjorde hon sin egen tolkning genom att kombinera foto, rörlig bild och 3D i sitt arbete.

– Jag inspirerades av Sing sing studios som har producerat reklam för Klarna. De har en färgglad och rosa estetik som jag gillar och som jag replikerade i mitt arbete, säger Lova Nygren och berättar vidare att de studerande under det sista året får samma examensuppgift, men att de då ska kontakta företaget de vill jobba med.

Lova Nygren har alltid skapat, mestadels med fokus på rörlig bild. Hon läste film på gymnasiet, har regisserat kortfilmer och intresserar sig för film- och fotoeffekter. Det är också inom detta fält hon ser sin framtida yrkesbana.

– Om jag får drömma fritt vill jag jobba som konstnär, ställa ut mina bilder och göra fler kortfilmer. För att kunna försörja mig tänker jag att jag nog behöver kombinera den konstnärliga verksamheten med jobb inom reklam, vilket också känns lockande.

Att kunna använda 3D-teknik i skapandet har många fördelar, ser Lova Nygren – inte minst att det är ekonomiskt tillgängligt.

– Jag har byggt upp rum i 3D som jag inte hade kunnat bygga upp fysiskt. Det är bara fantasin som sätter gränser, snarare än plånboken, och det ger många fler möjligheter än om jag var tvungen att bekosta det på riktigt, säger hon och avslutar:

– Dessutom gillar jag att 3D är regelstyrt och kräver att man funderar ut tekniska lösningar på olika problem. Det passar mig perfekt!

Bilder för Fotoskolans tidning ht2022.
Bilder för Fotoskolans tidning ht2022.
Foto: Lova Nyberg

Porträttfoto: Kevin Domfeh Owusu