Retuschör på andra sidan jorden

Senast ändrad

Linnea Lingebrandt har gjort praktik i Montreal i Kanada, något som både innebär fördjupad yrkeskunskap och världsvana. – Det ger mycket för självförtroendet att våga sig ut på en helt okänd marknad och känna att man platsar där, säger hon.

Linnea Lingebrandt, studerande Fotoskolan STHLM

Redan från första arbetsdagen på produktionsbyrån Shoot Studios fick Linnea Lingebrandt hugga i ordentligt. Det låg mycket i pipeline – mer än hon var beredd på – men hon kom snabbt in i tillvaron.

– Arbetssättet känns igen och jag har inte märkt av några större skillnader mot hemma, det känns som att retuschör är en universell yrkesroll oavsett var i världen man befinner sig. Det enda som är svårt är språket, de flesta pratar franska här, berättar Linnea Lingebrandt.

Linnea tog sin examen från utbildningen Bilddesigner hösten 2023 och hoppas kunna jobba heltid med retusch, gärna olika typer av uppdrag och med möjlighet att göra konstnärliga projekt vid sidan av.

– Jag har haft förmånen att praktisera på platser med många kreativa människor runt mig, och det är en sådan miljö jag vill hamna i, säger Linnea Lingebrandt.