”Ta vara på studietiden och utveckla ditt eget bildspråk”

Senast ändrad

För Julius Bohlin var steget till att börja på Fotoskolan STHLM bokstavligen inte långt, han gick nämligen fotolinjen på gymnasiet som ligger i samma hus. Efter studenten startade han eget företag som frilansade fotograf och jobbade ett år som fotoassistent. Nu går han sin fjärde termin på utbildningen Visuell Kommunikatör Fotograf.

Julius Bohlin för Fotoskolan STHLMs magasin 2020.

– Skolan ger en fantastisk möjlighet att få experimentera och hitta mitt eget bildspråk. Jag valde utbildningen eftersom den är seriös och har mycket Lärande i arbete (LIA), säger Julius Bohlin som gjorde sin första LIA-period hos en reklambyrå.

Även om Julius Bohlin har siktet inställt på modefotografi uppskattar han att utbildningen är bred. Att få kunskaper inom både stillbild och rörlig bild beskriver han som särskilt givande, inte minst eftersom arbete med rörlig bild innebär att han får förhålla sig till musik i bildspråket.

– Utbildningen har mycket direktkontakt med branschen och vi övar på att ta fram och sälja idéer. Under de två LIA-veckorna i Barcelona fick vi möjlighet att göra skarpa jobb för olika företag och just nu jobbar vi med musikvideos som artisten själv kommer att använda sig av. Det är extra roligt när skoluppgifterna blir ”på riktigt”, säger Julius Bohlin.

Julius Bohlin konstaterar att studietiden går fort och hans bästa tips till andra som funderar på att gå en av Fotoskolans utbildningar är att ta vara på tiden och nyttja alla de resurser som finns, i form av lokaler, utrustning och den trygghet som skolan innebär, för att kunna hitta det egna uttrycket.

– Passa på att experimentera! Ta egna initiativ till projekt där du får utlopp för ditt eget bildspråk och sätt ihop en portfolio, säger Julius Bohlin och tillägger att klassrummen nog ändå är det han värderar allra högst: ”där kan vi mötas, utbyta tankar, idéer och erfarenheter med varandra”.

För Julius Bohlin återstår nu bara examensarbetet och en halvårslång LIA-period hos en fotograf han länge har beundrat. Därefter är drömmen att jobba som modefotograf, antingen som frilans eller på en stor agentur, och att ha konstnärlig frihet att uttrycka sig.

– Jag har en förkärlek för det poetiska och drömska, men gillar kontraster och oväntade möten. Till exempel gjorde jag ett modejobb som ägde rum i ett pannrum där den ena modellen var professionell och den andra var en 82-årig vaktmästare, säger han.

Kort om Julius Bohlin
Ålder: 22 år
Utbildning: Visuell Kommunikatör Fotograf
Drömmer om: ”Att genom mitt eget bildspråk bli en framgångsrik modefotograf och att få göra jobb jag själv tycker är intressanta.”

Bild av Julius Bohlin, Fotoskolan STHLMs magasin 2020.
Foto + bildbehandling: Julius Bohlin

Julius Bohlin Fotoskolan STHLM.

Foto: Julius Bohlin, Bildbehandling: Konrad Karlsson