Fotostudier för ett hållbarare vardagsliv

Senast ändrad

När José Calvente blev pappa för åtta år sedan började vägen mot ett mer hållbart liv, där foto spelar en avgörande roll. José beskriver att han bott utanför hemlandet Spanien i hela sitt vuxna liv och behövt ta jobb för att överleva, snarare än att göra det han älskar.

 José Calvente, studerande på Fotoskolan STHLM

Snart är José Calvente utbildad fotograf och han gör nu sin sista LIA-period, på Utbildningsradion. Där har han varierande arbetsuppgifter – alltifrån att ta högkvalitativa seriebilder till UR Play till porträttfotografering för intranätet. Han trivs på sin arbetsplats, som redan lovat honom tre projekt efter examen. Under utbildningen har han även haft flera betalda frilansuppdrag, bland annat som fotoassistent och som produkt- och studiofotograf för olika sko- och klädesmärken.

I hemlandet Spanien studerade José Calvente företagsekonomi och redovisning, något han inte arbetat med sedan dess. Under hela sitt vuxna liv har han bott i Tyskland, Storbritannien och Sverige. José beskriver att detta inneburit att han har behövt ta arbeten för att överleva, ofta nattetid och inom restaurangbranschen. För åtta år sedan blev han pappa och då tog livet en ny vändning.

– Jag och min flickvän bestämde då att vi var tvungna att hitta en annan väg framåt för att få ett mer hållbart liv. Jag tog en del frilansjobb som fotograf innan jag började på Fotoskolan, men kände att jag behövde en ordentlig utbildning för att kunna satsa på den nya karriären, säger José Calvente.

Tiden på Fotoskolan har varit mycket givande, inte minst all praktik, men också att vara tvungen att ta tag i de bitar som José tidigare konsekvent valt bort – som postproduktion. Att studera, ta uppdrag och samtidigt ha barn har stundtals varit svårt, beskriver José.

– Men det är vad jag behöver göra och då är det bara att bita ihop, det finns inga alternativ. Samtidigt är det min familj som inspirerar och motiverar mig. Min son har fungerat som modell under hela utbildningen och jag har lärt mig mycket av att fota honom. Det har också varit uppfriskande att ta sig an den här nya karriären med ett barns blick – det har hjälpt mig att se saker från andra perspektiv, vara kreativ och lekfull och att tänka utanför boxen.