Utbildningen på Fotoskolan ledde till drömjobbet

Senast ändrad

Johannes Karlsson jobbar som frilansande retuschör på Weekday. Sin första kamera köpte han med pengar han tjänat från att sälja jultidningar och sedan dess har han älskat att arbeta med bilder. Efter 2,5 år på Fotoskolan STHLM:s utbildning fick han jobb direkt och arbetar nu med det han alltid drömt om att göra.

Johannes Karlsson, Fotoskolan STHLM

─ När jag upptäckte Fotoskolan STHLM och att det fanns en utbildning dedikerad till bara bildbehandling blev det väldigt tydligt vad jag ville arbeta med. På Weekday arbetar jag nu tillsammans med ett härligt gäng retuschörer och vi ser till att produkterna som säljs på nätet ser ut som de gör i verkligheten. Vi färgställer plaggen så att de ser ut som de ska, snyggar till formen på kläderna och tar bort veck och andra detaljer som inte ser bra ut, och som var svårt att få till vid fototillfället. 

─ Vårt arbete är en viktig del av bildskapandet för att uppnå det önskade utseendet eller för att anpassa bilder till specifika krav eller standarder. Retuschörer behövs för att förbättra och försköna bilder genom att justera färger, ljusstyrka, kontrast och för att ta bort oönskade element eller defekter.

Vad krävs för att få jobb som bildbehandlare idag?
─ Det finns absolut jobb men det kan vara klokt att starta eget företag och ta kontakt med folk runt om i världen, inte bara i Sverige. Får man bra kontakter och är beredd på att jobba hårt så rullar det på ganska bra. 

Vilket är ditt bästa retuschtips?
─ Mitt bästa retuschtips är att när man blivit bekväm med Photoshop som program så borde man verkligen lägga tid på att göra sina egna kortkommandon. Arbetsflödet går så mycket snabbare då och det blir mycket roligare att jobba med bilder samt experimentera med olika tekniker.