Siktar mot en framtid som moderetuschör

Senast ändrad

Jim Widgren tycker om att arbeta med bilder på människor och tilltalas särskilt av det analoga uttrycket. Tack vare utbildningen på Fotoskolan har han testat olika genrer och insett att både estetiken och arbetsmomenten inom moderetusch passar honom perfekt.

Jim Widgren, studerande på Fotoskolan STHLM

Jim Widgren går sista terminen på programmet Bilddesigner och ser fram emot en frilanstillvaro som retuschör inom stillbildsreklam och redaktionellt mode. Redan under utbildningen har Jim gjort flera samarbeten med modefotografer som han har lärt känna på skolan.

– Jag har mestadels hjälpt till med retusch och art direction. Vissa samarbeten har varit portfoliojobb, medan andra har publicerats i modetidningar. Jag har även gjort en egen modestory tillsammans med en fotograf, säger Jim Widgren.

Under tiden på Fotoskolan märkte Jim att det var bilder föreställande människor som föll honom mest i smaken. I moderetusch hittade han den perfekta kombinationen av tilltalande estetik och kreativa arbetsuppgifter. Mot bakgrund av sitt intresse för färgåtergivning kom Jim Widgrens examensarbete att handla om kameraprofiler.

– Alla digitalkameror har en inbyggd profil som bestämmer hur färgerna ska se ut. Jag ville undersöka tekniken bakom dessa, och hur man kan skapa sin egen profil för att potentiellt göra det lättare att åstadkomma fint foto. De bilder jag gillar är ofta inspirerade av analogt foto och jag ville ta inspiration från det, säger Jim Widgren och tillägger:

– I examensarbetet undersöker jag även i vilka sammanhang det är värt att jobba med egna profiler. Hittills pekar mycket på att det funkar bäst i intima team med stor tillit, och mindre bra när man jobbar mot stora kunder som inte har koll på dessa bitar.

Till dem som ska börja studera på Fotoskolan har han några goda råd:

– Ta vara på alla resurser i form av material, människor, verktyg, utrustning och lokaler. Gör många egna projekt utanför skoltid om du har möjlighet. Utforska olika genrer för att hitta vad du dras till – både vad gäller estetik och arbetsuppgifter.