Bildbehandlare – ett yrke med stor frihet

Senast ändrad

Jenny Stigsdotter är senior retoucher på den egna firman La Machine och har arbetat i branschen sedan slutet av 1990-talet. Då var hon kopist i mörkrum, men när mörkrummen stängdes ner såg Jenny möjligheten att utveckla arbetet i Photoshop. Nu arbetar hon med postproduktion av bild inom mode och skönhet, både redaktionella jobb för modetidningar och reklam.

Jenny Stigsdotter, retoucher

Varför behövs det bildbehandlare?

─ Bildbehandlare behövs för att fotografen ska kunna ta bilderna "sista biten”, från råfil ur kameran till en bild som är 100% perfekt i beställarens och mitt tycke. Jag trivs med att arbeta med bilder i en lugn och kontrollerad miljö, och drivs av att göra fotografen nöjd. Modebilder innehåller allt tycker jag: fina kläder, människor, vackra miljöer, färg och form. Samtidigt är jobbet tekniskt klurigt och kreativt på ett väldigt speciellt och strukturerat sätt vilket passar mig bra.

Hur ser det ut med jobb som bildbehandlare idag? Vad krävs för att få jobb?

─ Det finns framför allt jobb inom e-handel där svenska företag gör mycket postproduktion. Yrket är också fritt för du kan arbeta på distans med fotografer eller andra retuschörer från världens alla hörn. Jag brukar säga att en fotografs arbete under en dag ger retuschören jobb i tre dagar.

─ För att få uppdrag ska du kunna lyssna bra och vara noggrann, kunna jobba i team samtidigt som du behöver kunna arbeta självständigt och tålmodigt.

─ Gillar man mer “action" kan man jobba som digitech på plåtning. Då är man med vid datorn på fotograferingen och arbetar nära fotografen ─ man ställer färgerna och tar fram skisser till reklambyrån till exempel.

Går det att tjäna pengar på att arbeta som bildbehandlare?

─ Ta en anställning om du vill ha den ekonomiska tryggheten och utvecklas i team. Satsa på eget företag om du är driven och inte tvekar att söka upp blivande kunder.

Vilket är ditt bästa retuschtips?

─ Tänk på att kommunikation är jätteviktigt. Vad vill beställaren ha, och hur tar man reda på det? Tänk också på att perfekt hy inte är det viktigaste i en bild. Börja med allt det andra så ska du se att huden knappt behöver någon retusch. Färger, former, skuggor och ljus är det viktigaste tycker jag.