Drömmen är att kombinera karriärer

Senast ändrad

För Evelina Hellberg var det självklart att inrikta sig mot mode- och beautybilder. Hon har tidigare arbetat som makeupartist och med en utbildning som bilddesigner ser hon möjligheten att kombinera två kreativa karriärer.

Evelina Hellberg, Fotoskolan STHLM

På gymnasiet läste Evelina Hellberg medieprogrammet med inriktning mot foto och rörlig bild och hon jobbade extra som fotograf. Det stora intresset för beauty ledde henne in på hår och makeup vid fotograferingar och modeevenemang.

– Efter ett tag kände jag att jag ville tillbaka till bilderna och bildbehandlandet, testa något nytt men ändå bekant. Det var på den vägen jag valde att söka till Fotoskolan, och såhär halvvägs genom utbildningen känns det helrätt, säger Evelina Hellberg och tillägger:

– Det är spännande att ha erfarenhet av att vara med under olika faser av bildskapandet, som håroch makeupartist är man med i ett tidigt skede och som bildbehandlare kommer man in i slutskedet. Drömmen är att kunna kombinera praktiskt stylingarbete med bilddesign. Efter utbildningen ser Evelina Hellberg framför sig en frilanstillvaro som präglas av nära samarbeten med fotografer och möjligheten att kunna välja olika typer av uppdrag för omväxlingens skull. Extra hårt slår hjärtat för normbrytande beautyretusch som vågar tänja på gränserna för vad skönhet är.

– Jag älskar att vara kreativ med smink och det var en naturlig ingång till beautyretusch som på sätt och vis blir ett komplement till hur jag jobbar som makeupartist. Den erfarenheten hjälper mig i mitt sätt att designa bilder och hur jag jobbar med retusch vad gäller exempelvis färgsättning, form och öga för vad som kompletterar och framhäver modellens drag.

Utbildningen har gett Evelina Hellberg flera viktiga kunskaper som hon inte visste att hon efterfrågade – som kunskaper i juridik, montage och 3D. Dessutom har olika workshops i Photoshop inneburit nya tekniska insikter kring hur verktyg som kloning och grålager kan ta beautyretuschering till helt nya nivåer.

– Jag älskar att arbeta med människor i bild. Tack vare Fotoskolan har jag har fått med mig många redskap som jag kommer att ha nytta av både under praktiken och i det kommande arbetslivet. Fördjupade tankar och breddade perspektiv om retusch från branscherfarna lärare – både inom och utanför beauty – gör att lärdomarna blir applicerbara på verkligheten.