Examensarbetet ledde till jobb

Senast ändrad

Bara veckor efter avslutad utbildning på Fotoskolan STHLM har Cecilia Öhlund fast anställning på beautyföretaget Glowid. Det var examensarbetet bestående av produktstilleben som ledde till jobbet, och nu är hon i färd med att bygga sin egen roll som företagets enda fotograf.

Cecilia Öhlund, intervju för Fotoskolan STHLM

Hösten 2021 tog Cecilia Öhlund examen från Fotoskolan STHLMs yrkeshögskoleutbildning Kommersiell Fotograf och numer titulerar hon sig content creator and social media manager på Glowid, ett företag som säljer koreansk hudvård. Det var Cecilias examensarbete – ett produktstilleben för företaget – som ledde till jobb.

– När de fick se bilderna blev de så nöjda att de ville anställa mig. Såhär i efterhand kan jag se att det var ett smart drag att välja att göra examensarbetet för ett företag som har samma visuella språk som jag själv. Jag gillar gulliga uttryck och mycket färg och att mina personliga preferenser stämde väl överens med företagets är nog en viktig anledning till att jag fick jobb, säger Cecilia Öhlund.

Cecilias roll är helt ny på Glowid och under de första veckorna på nya jobbet har hon byggt upp en studio, fotat, retuscherat och publicerat material i företagets kanaler i sociala medier. På gymnasiet gick Cecilia ett program med inriktning mot grafisk design och även de kunskaperna har hon nytta av som content creator.

– Det är roligt att det här jobbet innebär att jag får dra nytta av min bredd och att mina olika kompetenser kommer till användning, säger hon och tillägger:

– Fotoskolan har gjort att jag känner att jag verkligen kan. Genom utbildningen har jag fått en gedigen kunskapsbas i form av olika fotogenrer, tekniker och program. Det gör att jag känner mig självsäker i arbetslivet, vågar ta mig an nya uppdrag och känna mig trygg i det, säger Cecilia och nämner uppbyggnaden av fotostudio som exempel.

Intresset för stilleben och beauty hade Cecilia med sig in i yrkesvalet och under utbildningen gavs flera möjligheter att förkovra sig i just den typen av fotografering. Hon minns särskilt en workshop med fotografen Olivia Jeczmyk.

– Olivia inspirerade mig, var engagerande och generös med sina råd. Eftersom jag kände att jag fick mest utlopp för min kreativitet i arbetet med beauty och stilleben blev det ett naturligt val för mig att vilja satsa på efter studierna, säger hon.

Foto: Tilde Karlsson

Text: Nicole Kling