Kollegor, inte konkurrenter

Senast ändrad

Studio Femme är ett frilanskollektiv som ägnar sig åt stillbild, film och retusch. De sex kvinnorna har alla egna företag, men tar sig an uppdrag tillsammans under gemensam flagg. – Det finns bara fördelar med att vara flera, säger Beata Holmgren, en av Studio Femmes grundare.

Bild för intervju med Beata Holmgren.

Beata Holmgren och Saga Wendotte gick i samma klass på Fotoskolan STHLM och började efter examen att jobba på samma arbetsplats. Där träffade de övriga fyra som skulle komma att bli Studio Femme.

– Det skedde en del förändringar på den arbetsplatsen. Vi tyckte om att jobba tillsammans och kom på idén om att skapa ett gemensamt varumärke där vi alla hade våra egna företag, berättar Beata Holmgren.

Sagt och gjort. Frilanskollektivet firade två år vid årsskiftet och har framförallt kunder inom e-com och lifestyle, ofta handlar uppdragen om content till sociala medier, produktbilder och stilleben. Det faktum att de är flera har inneburit en rad möjligheter, bland annat att de kan ta sig an större uppdrag och agera som ett team ute hos kunden.

– En annan stor fördel är att vi alltid har varandras ryggar, vi sätter upp gemensamma villkor och priser och kan hänvisa till det. Vår agent förhandlar utifrån Studio Femmes arbetssätt, vilket också blir tydligt utåt. Att vi är ett kollektiv innebär en trygghet eftersom vi kan dela på kunder, någon av oss är alltid tillgänglig och vi arbetar utifrån en gemensam grund, även om vi sinsemellan har olika bildspråk och fokusområden, säger Beata Holmgren.

Redan under utbildningen uppmanades Beata Holmgren och Saga Wendotte att se på sina kurskamrater som kollegor istället för konkurrenter.

– Det gjorde intryck på mig, allt blir så mycket lättare med den inställningen. Eftersom vi dessutom har gått samma utbildning har vi bra koll på varandras kompetenser, säger Beata Holmgren och tillägger:

– Det är nog mina bästa tips till den som vill driva eget efter studietiden: dra nytta av nätverket under utbildningen i form av både kursare och lärare och närma dig branschen med öppet sinne.

Foto: Beata Holmgren