”Utbildningen blir vad man gör den till”

Senast ändrad

Axel Hejdenberg tog examen som bildbehandlare vintern 2019 och vikarierar nu på sin tidigare praktikplats Retuscheriet som retuschör. Ett gediget intresse för foto, film och musik ledde honom in på banan och drivet finner han i att få jobba med andra talangfulla människor.

Bild Axel Hejdenberg, alumn Fotoskolan STHLM.

När Axel Hejdenberg tittar tillbaka på sin studietid är det framförallt de sociala kontakterna som gjort avtryck på honom. Han minns de yrkesverksamma lärarna som genom sin förankring i branschen kan fungera som professionellt nätverk också framöver, och studiekamraterna han på eget initiativ gjorde olika samarbeten med.

– Utbildningen blir vad man gör den till. Jag lade en hel del extra timmar efter skolan och skapade egna projekt som jag kunde använda som portfoliomaterial. Jag tog till exempel kontakt med en tjej som gått ut året innan och fick hjälp av henne med interiörbilder och assisterade en kille i fotoklassen under en studiofotografering. Studiekompisar är potentiella framtida kollegor, säger Axel Hejdenberg.

Innan studierna på Fotoskolan hade Axel Hejdenberg bland annat jobbat som lagerarbetare, produktionsassistent och med ljussättning inom film. Han beskriver att det var under gymnasiet som hans kreativa bana började.

– Jag läste film på gymnasiet och började arbeta med stillbild och experimenterade i Photoshop. När jag hittade den här utbildningen där jag kunde kombinera fotograferande med bildbehandling kändes det givet att jag ville gå den, säger Axel Hejdenberg och fortsätter:

– Jag är väldigt nöjd. Man får verkligen en bred grund att stå på, både teoretiskt och praktiskt, och en hel del viktiga kunskaper om bland annat egenföretagande och upphovsrätt.

Redan under den första perioden med Lärande i arbete (LIA), gick flera av Axel Hejdenbergs drömmar i uppfyllelse. Han fick en plats på Revolver Film i Göteborg där han både fick jobba med chefen, Patric Ullaeus, som han följt i sociala medier under flera år, och chansen att arbeta med musikidolerna In Flames, Cyhra och Evergrey. Den långa LIA-perioden delade han upp mellan att vara hos en fotograf och på retuschbyrån Retuscheriet, vilket visade sig vara en god idé eftersom det senare ledde till jobb. När vikariatet går ut i sommar vet han inte vad som väntar, men förhoppningen är att kunna hålla sig kvar i branschen.

– Att arbeta som bildbehandlare är kreativt och innebär att jag få jobba tillsammans med andra begåvade människor. Drömmen är att ha ett arbete jag verkligen trivs med. Jag vill inte bara jobba för att få betalt, utan också för att det är roligt, säger han.

Kort om Axel Hejdenberg
Ålder: 26 år
Utbildning: Bildbehandlare (nyutexaminerad)
Drömmer om: ”Drömmen är att ha ett arbete jag verkligen trivs med. Jag vill inte bara jobba för att få betalt, utan också för att det är roligt.”

 

Bildskapare: Axel Hejdenberg. Wacomtävling Fotoskolan STHLM 2019.

A Guitar is Born

Bildskapare: Axel Hejdenberg