Fick anställning direkt

Senast ändrad

Åsa Haleby firade praktikens sista dag med att skriva på ett anställningskontrakt. Tre år senare är hon fortfarande en del av Ikeas eget produktionsbolag och intresset för interiörfotografering har vuxit med jobbet.

Åsa Haleby, Fotoskolan STHLM

Till vardags arbetar Åsa Haleby som fotograf, med både stillbild och rörlig bild. På Ikea Marketing and Communication AB produceras en mängd olika typer av kommunikationsmaterial som publiceras i det multinationella företagets olika globala kanaler.

– Jag tog examen i december 2018 och på LIAn:s sista dag skrev jag på anställningskontraktet för Ikea, där jag hade praktiserat, berättar Åsa Haleby och tillägger:

– Intresset för inredning har vuxit med anställningen. Det jag dras till är färg, form och komposition, och eftersom interiörfotografering handlar mycket om det så passar det här jobbet mig perfekt!

Till skillnad från många av klasskamraterna på Fotoskolan STHLM som drömde om en spännande frilanstillvaro hade Åsa siktet inställt på att bli anställd, ha kollegor och ett fast sammanhang att utvecklas inom. Hon började sin karriär som aspirant, en junior tjänst där viss vidareutbildning ingick i arbetstiden.

– Jag upplever att jag fick med mig en bra teknisk grund från skolan och att utbildningen gett mig självförtroende och mod att visa att jag både kan och vill lära mig de specifika kunskaper som krävs för jobbet.

Innan Åsa började på Fotoskolan hade hon studerat en del foto, film och konst i USA och hade redan bra uppfattning om vad hon ville jobba med som fotograf. Skolans goda tillgång till kvalitativ utrustning, studio och generösa öppettider, menar Åsa gav nästintill obegränsade möjligheter att experimentera och testa olika saker ihop med andra:

– Jag gjorde en gemensam portfolio tillsammans med en inredningsstylist, där vi fick utlopp för våra respektive kompetenser och kunde berika varandras arbetsprover i de interiöra miljöer och stilleben vi skapade, säger hon och avslutar med rådet:

– Se på dina kursare som potentiella kollegor och värdefulla kontakter. Var generös och dela med dig av dina kunskaper till andra, då får du flerfalt tillbaka!

Foto: Alma Bengtsson

Text: Nicole Kling