Kombinerar två karriärer i arkitekturfoto

Senast ändrad

Andrea Singer är arkitekten som skolade om sig till fotograf. Genom arkitekturfoto kan hon kombinera sina båda yrkesroller och få det bästa av två världar. – Arkitekturfoto handlar om att fånga atmosfären, rummet och materialen, säger hon.

Andrea Singer, studerande på Fotoskolan STHLM

Redan under arkitektutbildningen i hemlandet Österrike var det foto som lockade Andrea Singer allra mest, och vid sidan om arkitektstudierna gick hon kurser i arkitektfoto och konstnärligt foto. Efter flytten till Sverige sadlade hon om till fotograf men kände snart att hon ville ha en utbildning inom gebitet. Nu går Andrea sista terminen på Kommersiell fotograf och ser fram emot att starta eget efter examen.

– Jag skulle helst ta uppdrag inom inredning, still life och arkitektur. Framförallt vill jag vara i kreativa kontexter med andra människor som också brinner för design, interiör, arkitektur och konst.

I somras åkte Andrea Singer till Portugal för att göra sitt examensarbete. Tiden fördelades mellan Lissabon och Monsaraz, där Andrea fotade och filmade ett hus som hyrs ut för slow living.

– Slow living handlar om att lämna den hektiska vardagen och leva i nuet. Huset låg mitt ute i naturen vid en sjö och var minimalistiskt inrett, istället var det materialen och känslan av att vara inne och ute samtidigt som var de centrala aspekterna av boendet, förklarar Andrea Singer och fortsätter:

– Under resan lärde jag mig mycket om fotografi och om hur man preppar inför ett stort projekt. Det var också väldigt roligt att jag fick kombinera mina yrkeskunskaper inom både arkitektur och fotografi. Arkitekturfoto handlar om att fånga atmosfären, rummet och materialen.

Att Andrea skulle ägna sig åt arkitekturfoto kändes självklart från början, men under utbildningens gång har hon även fått upp ögonen för still life.

– Arbetssättet – att bygga upp något i en studio, vara kreativ och jobba med artificiellt ljus – tycker jag är jättespännande. Tillgången till all möjlig utrustning i skolan gör det enkelt att experimentera med olika genrer och att fördjupa sig i det man fastnar för, säger hon.