Med hjärta för bildbevarande och konst

Senast ändrad

På praktikplatsen i Berlin arbetade Alma Uhr med det hon själv drömmer om att göra: analogt foto och bildbearbetning. – Det analoga är en smalare väg, men den är framkomlig och det är faktiskt möjligt att kombinera intresse med yrkesval, säger hon.

Alma Uhr tog examnen från utbildningen Bilddesigner under hösten 2022. Mot slutet av utbildningen gjorde hon sin långa praktikperiod både hos den svenska fotokonstnären Lotta Antonsson och på Moon-Prints, en printstudio som jobbar med fotokonstnärer som har kundkretsar runtom i Europa. Båda praktikplatserna finns i Berlin, en stad Alma Uhr kan se sig själv i framöver.

– Det är en ganska liten printmarknad i Stockholm och det är också en av anledningarna till att jag åkte till Berlin, utöver att jag har varit mycket här och tycker mycket om staden. Konstnischen passar mig och jag skulle kunna föreställa mig att arbeta härifrån, säger hon och fortsätter:

– Jag blev inspirerad av att Moon-Prints kunder ofta var med i processen, exempelvis genom att ha egna tydliga idéer om färgtoner, kontraster och pappersval. Att få jobba nära fotokonstnärer och testprinta tillsammans för att få fram rätt känsla är något jag verkligen uppskattar.

Alma Uhrs fotointresse startade när hon studerade foto på en folkhögskola på Gotland, hon fotograferade en del själv men fick snart upp intresset också för postproduktion. Vurmen för det analoga hade hon med sig sedan tidigare, men intresset för bildbevarande väcktes genom utbildningen på Fotoskolan.

– Framförallt var det en uppgift från Stadshuset som gick ut på att hjälpa dem att restaurera takmålningar som gjorde att jag fick upp ögonen för det. Från början såg råmaterialet ut som fotografier på ett gäng plankor, men så småningom lyckades vi få fram strukturerna av takmålningen digitalt och nu kommer vårt arbete att användas på riktigt, till firandet av Stadshusets hundraårsjubileum, berättar hon.

Att retuscheringstekniken kan användas till att restaurera kulturarv tycker Alma Uhr känns samhällsnyttigt, och ihop med konstintresset ser hon att en framtid inom det analoga är möjlig:

– Jag tror att man gör rätt i att våga satsa på det man tycker är roligt, då blir det lättare att hitta lusten till arbetet.