Välkommen till Senioruniversitetets program våren 2021

Det råder fortsatt stor osäkerhet kring förutsättningarna för vår verksamhet, men efter nästan ett års avbrott har vi bestämt oss för att planera för föreläsningar och aktiviteter. Det försämrade smittläget medför emellertid att vi måste vidta begränsningar: Det blir överhuvud inte möjligt att följa våra föreläsningar fysiskt i Pingstkyrkans lokaler.

Lunds senioruniversitetet

Istället kan alla medlemmar följa föreläsningen digitalt via YouTube.

Streaming kommer att ske med hjälp av Youtube, som är standard för många datoranvändare. En länk eller lösen kommer att skickas ut till medlemmar strax före föreläsningen. Det kommer att finnas möjlighet att ställa frågor i lokalen men ej via Youtube. Fullständiga tekniska anvisningar kommer att anges på vår hemsida vid senare tillfälle.

En Coronaeffekt är att hela vår tillvaro och vårt umgänge har blivit mer digitaliserat – på gott och på ont. De nya arbetsformer vi tvingas in i förutsätter att vi kan kommunicera digitalt. Detta krävs för att vi snabbt ska kunna nå er med ny information, för ett fungerande anmälningssystem och för streaming.

Vi ber därför enträget om att du som medlem anmäler e-postadress till Senioruniversitetet – om du inte redan gjort detta. Anmälan skicka till regionsyd@folkuniversitetet.se.

Om du saknar e-postadress kontakta Eva Ljunggren 070 - 646 74 97.

När vi i juni informerade om att höstens verksamhet är inställd angavs också att därför ingen ny medlemsavgift kommer att krävas för 2021. Med inbetald avgift för innevarande, passiva, år står Du alltså kvar som medlem för 2021.

I vår allmänna föreläsningsserie har vi som vanligt försökt att variera temata och föreläsare för att hela serien ska bli bred och omväxlande. Detta illustreras av att vi inleder med spårvagnar och avslutar med Arkadien och Missing People, och däremellan finns enbart spännande inslag.

Det ursprungliga temat för den särskilda föreläsningsserien var USA inför valet. Den genomförs nu under temat USA efter valet – väl så intressant. Vi försöker också att fullfölja i år inställda studiebesök, men förvarnar om att den begränsade planeringshorisonten kan medföra fler inställda verksamheter. Så genomgående gäller – håll vår hemsida under uppsikt! Ändringar meddelas endast där.

Som känt erbjuder Senioruniversitetet inte längre studiecirklar i språk. Istället hänvisar vi till vår samarbetspartner Folkuniversitetet som kan erbjuda ett betydligt bredare utbud av språkcirklar. Som medlem i Lund senioruniversitet kan du ta del av hela Folkuniversitetets dagskursutbud i Malmö och Lund och få 20% rabatt.

Välkommen – tillbaka - till vårens aktiviteter!

Lars Haikola
ordförande

Bra att veta

Avgifter

Medlemsavgiften för år 2021 är 250 kr. Till den som redan är medlem och har betalat avgiften för år 2020 skickas ingen ny faktura. Ny medlem får faktura hemsänd efter anmälan om medlemskap.

Betald medlemsavgift för 2020 inkluderar fritt deltagande i årets allmänna föreläsningar och fordras för deltagande i studiebesök, särskild föreläsningsserie, utfärder och resor. Avgift för deltagande i olika arrangemang ska vara erlagd före start.

LSU-medlemmar har 20% rabatt på Folkuniversitetets dagskurser i Malmö och Lund, som startar fram till kl.17.00.

Om någon inte längre vill vara medlem i LSU är vi tacksamma att få ett meddelande om detta, helst via e-post.

Kontakt med LSU 
E-post: regionsyd@folkuniversitetet.se (obs ny adress)

Adress

Lunds Senioruniversitet, Folkuniversitetet, Skomakargatan 8, Box 2116, 220 02 Lund
Tel. växeln 046-19 77 00.

Anmälan

Anmälan för medlemskap och/eller till olika arrangemang:
Lunds Senioruniversitets hemsida.

 • Klicka på anmälan och medlemskap.
 • Scrolla ner till det du söker och klicka på det.
 • Du kommer då till texten Boka kursen nu.
 • Klicka på den rutan.
 • Nu kommer en sida upp där olika uppgifter ska fyllas i.
 • När du kommer till betalning, fyll i att du ska ha faktura.
 • Tryck på texten Boka kurs.

Om arrangemanget är fulltecknat sätts man upp i tur och ordning på reservlista. Besked om plats meddelas senare.

OBS att inga anmälningar tas emot via e-post eller telefon.

Avanmälan

Avanmälan görs via e-post senast en vecka före respektive arrangemang. Efter denna tidpunkt måste vi ta ut en avgift för att täcka fasta kostnader om det inte finns någon reserv som kan ta över platsen.

Föreläsningar

Tisdagar klockan 14.00 i Pingstkyrkans stora sal, Stora Södergatan 25
(obs 7 april är en onsdag, se nedan)

Alla föreläsningar distribueras digitalt via Youtube. Länk sänds ut till alla medlemmar före sändning.

19 januari
Ulf Bergdahl: Spårvägar förr, nu och i framtiden
Ulf Bergdahl utbildade sig efter studentexamen i Karlskrona till brandingenjör. Han var från 1968 fram till pensioneringen 2005 verksam vid Malmö brandkår. Till hans hobbyer hör spårvagnar, spårvägssystem, örlogsfartyg, sjökrigshistoria och jazz. Sedan 1968 är han medlem i Svenska Spårvägssällskapet, under 2011 till 2016 i riksstyrelsen och sedan 2017 i lokalstyrelsen i Skåne.

2 februari
Henrik Lindblad: Lyxrenoverade kulturminnen eller zombiekyrkor? Utvecklingen för kyrkliga kulturarv i ett sekulariserat Europa.

Henrik Lindblad är konstvetare, stiftsantikvarie samt tidigare kultursamordnare och strateg på Svenska kyrkans nationella nivå.

Han är en av medgrundarna till den europeiska organisationen: Future for religious Heritage.

16 februari
Torsten Jansson: Hagia Sophia som religions-politisk symbol i Erdogans Turkiet.
Torsten Jansson är forskare och lektor i islamologi vid Lunds universitet. Hans forskning handlar om islam, politik och kultur i Europa och Mellanöstern. Med ett särskilt intresse för Turkiet under president Erdogans och AKP-partiets ledarskap.

16 mars
Mats Andersson: Vilket väder!!!Vilket väder???
Mats Andersson utbildade sig efter studentexamen på Katedralskolan i Lund och några års arbete som meteorologassistent till meteorolog vid Stockholms universitet. Han blev klar 1988. År 2000 började Mats en 15 år lång period på SVT. Han gör fortfarande enstaka inhopp på SMHI-kontoret i Malmö.

23 mars: årsmöte
Siv Ahrné: Probiotika fyller ett tomrum i vår moderna kosthållning.
Siv Ahrné är professor emerita i livsmedelshygien vid Institutionen för  livsmedelsteknik, Lunds universitet. Hennes forskning har till stor del bestått i att utveckla och använda genetiskt baserad metodik för att studera bakteriers taxonomi. Bakterier vars härkomst oftast varit i tarmen hos människor och djur. Hon kommer att berätta för oss hur ProViva blev resultatet av ett mycket allvarligt medicinskt problem.

7 april (onsdag)
Barbro Santillo-Frisell: Arkadien i myt och verklighet.
Barbro Santillo – Frisell är professor emerita i antikens kultur och samhällsliv vid Uppsala universitet. Där leder hon ett internationellt projekt kring historiska flyttleder i Europas kulturlandskap. Hon var också under åren 2001 – 2013 direktör för Svenska Institutet för klassiska studier i Rom och ledde där forskning och undervisning inom arkeologi och antikens historia.

13 april
Hans Nilsson: Missing People
Hans Nilsson var i 41 år verksam som polis i Skåne. Efter  pensioneringen värvades han av Missing People, en ideell organisation  som hjälper anhöriga och polisen i arbetet med att söka upp försvunna  personer. Han arbetar nu inom organisationen som en av de operativa  cheferna i Skåne.

Det sedvanliga kaffet efter föreläsningarna utgår denna termin.

Särskild föreläsningsserie – USA - efter valet

26 januari
Johannes Lindvall: USA:s politiska system – allt är tvärtom!
Johannes Lindvall är professor i statsvetenskap vid Lunds universitet. Hans undervisning handlar i första hand om jämförande  politik och politiska institutioner. Han är medförfattare till två nyutkomna böcker ” Inward Conquest”, som handlar om de offentliga  tjänsternas politiska historia i ett jämförande perspektiv (tillsammans med Ben Ansell), och ”134 dagar”, som handlar om den utdragna  regeringsbildningen i Sverige 2018 – 2019 (tillsammans med Jan Teorell, Hanna Bäck och Johan Hellström).

9 februari
Frida Stranne: Vart är USA på väg? Politiska och samhälleliga  utmaningar i drömmarnas land.
Frida Stranne är forskare och lektor vid högskolan i Halmstad och knuten till Nordamerikainstitutet vid Uppsala universitet. Sedan 2012 har hon varit ständig gäst i svenska media som expert kring frågor  som rör USA. Hon är krönikör i Expressen och driver podcasten  Amerikaanalys. 2013 – 2014 var hon gästforskare i Washington DC och  har sedan 2002 gjort flera fältstudier runt om i USA.

9 mars
Per T Ohlsson: Arvsynden. Om rasismens ständiga närvaro i  amerikanskt samhällsliv.
Per T Ohlsson, författare, journalist, hedersdoktor vid Lunds universitet  med en bakgrund som korrespondent i USA.

Studiebesök

Onsdag 21 april
Alnarpsparken
Vi guidas genom Alnarpsparken av professor emeritus Pär Gustafsson. Om våren har kommit så långt blir ett besök i magnoliaskogen också en sevärdhet. Om smittläget förbättrats kan ett besök på lantbruksmuseet bli aktuellt. Fika i parken ordnas.
Vi förutsätter att medlemmar vill ordna egen transport till Alnarp. Det finns också bussförbindelse med regiontrafiken.

Start i parken kl 14.00.
Max 50 deltagare
Ansvarig Göran Thomé
Anmälan på webben. Anmälan är bindande.
Sista anmälningsdag tisdag 14 april klockan 12.00.
Kostnad: anges senare.

Tisdag 4 maj
Skissernas museum – en betraktelse utifrån
Hjördis Kristenson har nyligen publicerat en bok om de sex hus som tillsammans utgör Skissernas museum. Byggnaderna spänner över drygt hundra år, vilket avspeglar sig i deras arkitektoniska uttryck och i ett par fall ursprungliga funktion. Hjördis guidar oss i en visning av dessa byggnader.
Två visningar:
Klockan 14.00 besök 1
Klockan 15.00 besök 2
Max 20 deltagare per visning.
Ansvarig Lars Haikola.
Anmälan på webben. Anmälan är bindande.
Se sidan 5.
Sista anmälningsdag tisdag 27 april klockan 12.00.

21–27 september
Resa till Skottland
I samarbete med Nordvästra Skånes Senioruniversitet och CK-s resor arrangerar vi en rundresa i Skottland. Allt under förutsättning att Coronapandemin inte lägger hinder i vägen.

Vi flyger från Kastrup med Norwegian Airlines till Edinburgh och fortsätter med buss till byn Aviemore i den södra delen av högländerna.

Där kommer vi att bo fyra nätter på Strathspey hotel nära Cairngorms nationalpark. Vi gör utflykter till flera natursköna platser och gör en båttur på Loch Ness. Vi besöker slott och något av de många whiskeydestillerierna samt mycket, mycket mer.

Dag 5 reser vi till Edinburgh, där vi bor två nätter på Grosvenor hotel. På vägen från högländerna passerar vi bl a Perth, Dundee och S:t Andrews, välkänd ort för alla golfspelare.

Dag 6 bekantar vi oss med Edinburgh och besöker bl a den medeltida ”Old Town” och 1800-talets ”New Town”. Det blir också tid att besöka t ex Holyrood Palace, Edinburgh Castle, den kungliga lustjakten Britannia eller vad man själv väljer att göra.

Dag 7 har vi förmiddagen på egen hand innan flyget tar oss hem igen på sena eftermiddagen.

Pris i dubbelrum 17 985 kronor. Enkelrumstillägg 2 700 kronor.

I priset ingår utöver flygresorna:

 • 6 övernattningar på 3 och 4-stjärniga hotell inklusive frukost
 • 4 luncher, 6 middagar, varav en är en skotsk afton med middag, dryck och show
 • bussresor, alla entréer
 • svensktalande guide med stor erfarenhet av Skottland samt Christer Kullbergs medverkan på hela resan

För närmare information och anmälan kontakta Eva Ljunggren, ljunggren1941@gmail.com eller telefon 070-646 74 97