Om yrkesrollen

Området UAS förändras hela tiden och denna utbildning är en utmärkt grund för din blivande yrkesroll som UAS-pilot inom det specifika regelverket.

Folkuniversitetet och TFHS kan garantera dig en utbildning som ger dig de bästa förutsättningarna inför din blivande yrkesroll där du som studerande har valmöjligheten att senare specialisera dig inom något av de områden eller roller som finns inom UAS.

Med en bransch som upplever exponentiell tillväxt, kommer studenter från denna utbildning att vara mycket eftertraktade av arbetsgivare som söker kunniga och skickliga piloter. Kurserna ges av lärare med omfattande expertis inom sitt område, vilket säkerställer att studenter får relevant kunskap, färdigheter och kompetens.

Genom att utnyttja väletablerade nätverk inom både industri, samhälle och forskning, ger utbildningen studerande möjligheter att engagera sig i verkliga samhälls- och tekniktillämpningar.

Den nyutvecklade utbildningsplanen har en balans mellan teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet, tack vare användning av avancerade simulatorer och verkliga miljöer.

Utbildningen omfattar ett brett spektrum av aeronautiska områden, juridik och affärsutveckling som främjar ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt och förbereder studenterna för att ta itu med utmaningarna i den dynamiska industrin som väntar dem

Utbildningen för UAS-pilot inom SPECIFIK kategorin uppfyller både Transportstyrelsens och arbetslivets krav på kompetensbevis och yrkesrollen som pilot inom den specifika kategorin. Utöver kompetensbeviset får du som genomgår utbildningen och klarar examinationerna olika kunskaper, färdigheter och kompetenser inom olika delar av en UAS-verksamhet.

Det innebär att du även kan arbeta med att bistå tillståndsansökningar hos Transportstyrelsen för att en organisation ska kvalificera sig som UAS-operatör. Arbeta som ansvarig UAS-operatör eller skapa, utveckla eller förvalta operativa rutiner för en UAS-verksamhet.

Vem är du?

Flygbranschen är unik på många olika sätt och det finns en anledning till att flygolyckor är sällsynta. Den som vill utbilda sig till pilot inom den specifika kategorin har i grunden ett stort flyg- och teknikintresse med en drivkraft som gör det möjligt att nå ett långsiktigt mål.

Du är säkerhetsmedveten, noggrann och studiemotiverad samt behärskar svenska och engelska väl i både tal och skrift. Det är en förutsättning att du arbetat i den öppna kategorin eftersom du behöver ha kunskaper från organisation, flygning och teknik innan du påbörjar en utbildning till UAS-pilot inom specifik kategori.