Stort behov av utbildade teknikinformatörer

Senast ändrad

Är du intresserad av teknik? Och bra på att skriva? Maria Nilsson, Information Engineer på ÅF AB, berättar varför du ska utbilda dig till teknikinformatör på Folkuniversitetet i Göteborg.

Maria Nilsson, Information Engineer på ÅF AB

Maria Nilsson inledde sin professionella bana som designingenjör men insåg snart att det inte passade henne. Det var att presentera idéerna som var det roliga. Efter en KY-utbildning inom teknikinformation bytte hon inriktning. I dag arbetar hon på ÅF AB, ett internationellt ingenjörs- och konsultföretag med uppdrag inom energi, industri och infrastruktur.

– Min avdelning tillhandahåller tjänster inom teknisk information. Jag projektleder, jobbar operativt med att skriva manualer och hjälper företag med processutveckling. Jag arbetar också med kundkontakter och sälj, berättar Maria.

Svårt att hitta rätt kompetens

Många företag i Göteborgsområdet har ett stort behov av utbildade teknikinformatörer som klarar av att omsätta avancerade texter i användarvänlig information som vanligt folk kan förstå. Därför har Maria valt att engagera sig i ledningsgruppen för Folkuniversitetets nya YH-utbildning till teknikinformatör.

– Branschen har ett stort rekryteringsbehov, men det är svårt att hitta rätt kompetens. Det gäller inte minst min egen avdelning på ÅF AB. Målsättningen är att vi ska växa med 20 personer under de kommande åren, säger hon.

– YH är en bra och företagsnära utbildningsform där de studerande får de kunskaper som krävs på arbetsmarknaden. Jag tycker att det är kul att bidra till det, fortsätter hon.

Informationstrend ökar behovet

För nyutexaminerade teknikinformatörer ser arbetsmarknaden mycket god ut på sikt.

– Det kommer ständigt nya produkter, och det ställs högre lagkrav på dokumentationen. Företag som Apple har börjat se bra information som en naturlig del av produktleverans och branding. Alla som bryr sig om sin image satsar på teknikinformation. Det är en trend som kommer att öka behovet, säger Maria.

Hon har ett tydligt budskap till alla som funderar på att utbilda sig till teknikinformatörer: Sök nu!

– Om du är intresserad av teknik, tycker det är roligt att skriva och vill lära dig att presentera saker ur ett användarperspektiv är det en jättebra utbildning. Dina framtida arbetsuppgifter kan vara mycket varierade och bestå av allt från projektledning till att producera text och bilder och delta i utvecklingen av ny, spännande teknik.