Om utbildningen

Här kan du läsa mer om YH-utbildningen Kommersiell drönaroperatör.

Hur lång är utbildningen?

Utbildningen pågår under 50 veckor och har sommaruppehåll.

Hur mycket schemalagd undervisning är det?

Det varierar från vecka till vecka och du kan räkna med cirka 3 dagar/16 timmar per vecka. Därutöver jobbar du med projektarbeten i grupp eller individuellt. Dessutom har du schemalagda studiebesök och gästföreläsningar. Utbildningen motsvarar heltidsstudier.

Måste man vara närvarande då det är schemalagd undervisning?

Utbildningen är indelad i åtta kurser samt en LIA-period och ett examensarbete – alla dessa kurser innehåller obligatoriska delar. För att klara studierna bör man räkna med att vara närvarande under undervisningsdagarna. En hel del av utbildningen är praktisk och vissa moment måste dessutom göras på specifika platser, därför kan utbildningen inte genomföras på distans eller med hög frånvaro.

Vad betyder LIA? Ingår praktik i utbildningen?

Lärande i arbete. En yrkeshögskoleutbildning innehåller alltid LIA på en arbetsplats. Det kan liknas med praktik – en kvalificerad roll under handledning. Under LIA använder du dina teoretiska kunskaper och färdigheter från utbildningen och kan utföra olika arbetsuppgifter med hjälp av en handledare på LIA-platsen. Under din LIA tar du del av branschens kunskaper och du har möjlighet att skapa viktiga kontakter och att utöka ditt nätverk.

Vilka företag sitter i utbildningens ledningsgrupp?

Företag med anknytning i drönaroperatörsbranschen är med i gruppen. Antingen för att de är företag som specifikt arbetar med drönaroperationer eller för att de arbetar med analys och utveckling av data som genereras av drönare.

Behöver jag pendla under LIA-kurserna?

Ja, beroende på vart du bor och vilket företag du ska göra din LIA kan du behöva pendla. En yrkeshögskoleutbildning speglar verkligheten när man är anställd och arbetar. Kostnaden för pendling står du själv för. På området i Ljungbyhed, i anslutning till utbildningen, finns möjlighet att hyra rum för kortare eller längre perioder.

Behöver jag köpa böcker?

Den litteratur som ingår i utbildningen behöver du köpa och du står själv för kostnaden. Det är ett fåtal böcker men du behöver ha en smartphone eller surfplatta som du kan koppla till drönarens fjärrkontroll. Du behöver också ha en dator för att kunna använda program som ingår utbildningen och för att kunna behandla den data du samlar in på dina drönaruppdrag (ju kraftfullare dator desto bättre) En PC-laptop rekommenderas att ha med till skolan, men är inget krav.

Du kommer behöva köpa en speciell påse för laddning av batterier och ett micro-SD kort för datalagring. Under utbildningen kommer att ha möjlighet att låna drönare med ett set propellrar (eventuellt utslitna propellerblad får du själv ersätta).

Är utbildningen studiemedelsberättigad?

Ja.