Jobba för miljön – bli drifttekniker

Senast ändrad

Martin Emilsson utbildar sig till Drifttekniker inom kraft- och värmeproduktion på Folkuniversitetet i Karlstad.

Efter några år inom vården kände Martin Emilsson att det var dags att göra något nytt. Några samtal med en bekant som arbetar på Stora Enso utanför Karlstad fick honom att tänka att driftteknikeryrket nog skulle kunna vara något för honom. Redan efter den första tiden på Folkuniversitetets utbildning visste han att han hade valt rätt.

– Jag har upplevt alla delar av utbildningen som intressanta. Allt har varit kul. Jag har till och med läst ganska mycket utöver utbildningen, på fritiden. Bara för att jag tycker att det är roligt. Det hände ju aldrig på gymnasiet till exempel, säger Martin Emilsson.

Alla YH-utbildningar ska enligt Myndigheten för yrkeshögskolan ha en nära samverkan med branschen som de utbildar för och driftteknikerutbildningen är verkligen inget undantag enligt Martin Emilsson.

– Lärarna som vi har kommer med riktigt erfarenhet och kompetens inom området. Man får tips och insikter som är så värdefulla, som man märker kommer ur att de faktiskt är aktiva inom branschen.

I framtiden hoppas Martin Emilsson kunna specialisera sig vidare mot miljö- och hållbarhetstänk inom driftteknik.

– Det är superspännande att se vad man kan faktiskt kan göra redan idag för att påverka miljön. Men också att följa intressant teknik som är på väg fram, som ytterligare kommer att förbättra miljö- och hållbarhetstänket inom branschen.