Bytte bana mitt i livet

Lisa Lindgren gick utbildningen till Medicinsk sekreterare och arbetar nu som ansvarig för sekreterarenheten på Ögonkliniken i Region Dalarna. Hon ingår även i ledningsgruppen för utbildningen.

Lisa Lindgren, Medicinsk sekreterare Dalarna

Vad fick dig att välja yh-utbildningen till Medicinsk sekreterare?

Då jag alltid har varit intresserad av att arbeta administrativt med fokus på att skapa struktur och vara en del av ett större sammanhang med varierade arbetsuppgifter kändes utbildningen optimal när jag väl hittade den. Det tog ett tag och jag hade hunnit jobba i 10 år i en helt annan bransch och även hunnit få mitt första barn innan jag väl hittade rätt.

Vad har hänt sedan du tog examen från utbildningen?

Under utbildningen fick jag genom mina LIA-perioder (praktik under utbildningen) möjlighet att jobba extra vid några verksamheter där jag trivdes mycket bra. Jag blev kvar efter min examen 2015 och arbetade då under några år vid öron-, näs- och halskliniken samt vid akutkliniken i Falun. Då jag i mitt tidigare yrkesliv hade haft ledande roller på flera av mina arbetsplatser såg jag snabbt att det fanns möjlighet att nyttja dessa erfarenheter även i mitt nya yrke. 2018 dök det upp en chefstjänst vid ögonkliniken i Dalarna som kändes intressant och som jag därför sökte och erbjöds. Jag har sedan dess haft förmånen att arbeta och utvecklas vid ögonkliniken och jag har med tiden utökat mitt ansvarsområde. Från början ansvarade jag för klinikens sekreterarenhet och sedan lite drygt ett år tillbaka har mitt ansvar utökats till att även innefatta ögonmottagningen i Ludvika där det även arbetar ögonsjuksköterskor och optiker.

Vad har utbildningen gett dig?

Utbildningen har gett mig möjligheten att studera vidare senare i livet med mycket goda förutsättningar till ett trivsamt arbete med utvecklingsmöjligheter. Även om man inte är intresserad av att leda så har man som medicinsk sekreterare stora möjligheter till både egna och delade ansvarsområden samt möjlighet att rikta in sig mot någon specialitet som känns extra intressant.

Vilka är dina bästa råd till personer som funderar på att gå utbildningen?

Att gå vidare med sina funderingar och hämta in mer information om yrket. Det finns många olika forum att inhämta information på såsom på utbildningssidor, fackförbund samt andra nätverk för medicinska sekreterare. Du har också möjlighet till kortare studiebesök vid vissa enheter och i så fall skulle jag rekommendera personen ifråga att ta kontakt med en 1:a linjens chef/avdelningschef via aktuell regions växel.

Vad ger det dig att sitta med i ledningsgruppen för utbildningen?

Att sitta med som arbetsgivarrepresentant i ledningsgruppen för utbildningen ger mig bra möjligheter att återkoppla till utbildningen om vilket behov arbetsplatserna har av olika typer av kunskap samt hur LIA-perioderna fungerar. Det känns otroligt positivt att Folkuniversitetet är intresserade av arbetsplatsernas åsikter samt hur skolan har anpassat deltagarna i ledningsgruppen för att täcka upp för en så stor del av branschen som möjligt. Sedan är det naturligtvis även givande för min personliga utveckling.