Intervju med Sara Olsson

Senast ändrad

Sara Olsson håller kursen "Skriva lust", en grundkurs för dig som vill finna nya djup i dina karaktärer genom att förstå och förhålla sig till deras sexualitet. Vi frågade Sara om hur hon arbetar med sina kurser och ämnet lust.

För vilka tycker du att din kurs Skriva lust är användbar? 
– Kursen passar för dig som vill lära dig skriva bra sexscener i dina romaner, för dig som vill skriva lustnoveller — och för dig som har ett manusprojekt du vill få färdigt. Konsten att ladda scener har man nytta av inom alla genrer. Du får individuell skrivcoachning med mig både vad gäller text och författarskap, även från ett affärsmässigt perspektiv. Skriftlig återkoppling på inskickat material får du från Maria Brundin som även gör inlägg om och för författare på @skrivalivochlust

Är litteratur med erotiska inslag efterfrågad av förlagen nu?
– Ja, lustberättelser efterfrågas. Jag driver Ordlust förlag, där vi ger ut böcker med berättelsen i fokus och med plats för lust. Vi samarbetar med Blanche Stories som är en plattform för korta berättelser (ungefär 1500 ord) med fokus på kvinnlig njutning. Vi är ett antal parter i branschen som efterfrågar nya, sköna berättelser. Intresset hos läsarna är stort!

Hur använder du, i dina egna böcker kunskapen om karaktärernas sexualitet? 
– En härlig fråga. Sexualiteten är en betydande del av en människa. Jag är sexrådgivare och jobbar för acceptans, både i samhället och inom den enskilda människan. Att förstå sin karaktär utifrån alla aspekter, även denna, ger ett djup. Ibland kan jag förvånas över det behov en karaktär har — kanske inte alltid det jag först hade tänkt mig. Då gäller det att jag lyssnar till karaktären. Hur explicit scenen ska bli kan man som författare bestämma (en delikat och rolig process!) men för berättelsens skull bör man inte välja bort karaktärens vilja och de händelser som följer i dess spår. Berättelsen får nya djup och skikt när jag vågar vara sann i min gestaltning. Vem är jag att moralisera över det en annan människa — om det så är min egen karaktär — gör?

"Skriva lust" ges på halvdistans med start 5 oktober och på heldistans över en helg med start 19 november. Du har också möjlighet att träffa Sara och ställa frågor om kursen på prova på-tillfället den 7 september. 

Boka kursen nu!