Lars Gunnar Norén debuterar med romanen Det bleka guldet

Senast ändrad

Lars Gunnar Norén, tidigare kursdeltagare på Skrivarakademin, debuterade i juni med historiska romanen Det bleka guldet på eget förlag. Romanen har nu belönats med högsta betyg i BTJ-häftet nr 18.

Omslaget till Det bleka guldet, en roman av Lars Gunnar Norén.

Författaren beskriver själv Det bleka guldet som ”en historisk roman, som utifrån en verklig släkt dramatiserar uppsvinget för den gotländska kalkexporten på 1600-talet”.

BTJ-häftet (lektör: Tor Flensmarck) skriver:
”Språket är korthugget, engagerande som i en isländsk saga, med målande beskrivning av släktförhållanden, natur, vardagens möda, skeppsbrott, fest vid bröllop samt ond, bråd död. Omfattande research och god gestaltning har resulterat i en välskriven, kulturhistoriskt värdefull roman om livet under en för Gotlands ekonomi väsentlig men föga omskriven epok.
Helhetsbetyg: 5.”

Recensionen kommer att kunna läsas i sin helhet i BTJ-häftet nr 18, 2020 (planerad att publiceras v 36).

2016-2017 tog Lars Gunnar tre kurser ledda av Eva Lejonsommar och Erik Grundström på Skrivarakademin och därefter fortsatte han på egen hand med sitt manus och ett lektörs-engagemang.

Till Skrivarakademin skriver Lars Gunnar:
”Så tack för hjälpen att komma igång, ni gav mig kicken att våga ta steget mot fiktion. I höst börjar jag skriva på en uppföljare. Jag har naturligtvis massor att lära så vem vet när jag knackar på dörren.”

Läs mer om boken här.