Trieste

Trieste ligger i Italiens nordöstra hörn, nära gränsen till Slovenien, och kallas därför ibland porten till Balkan. Med sitt vackra läge vid havet med omgivande klippor och gröna kullar har staden spelat en central roll i historien. Den stora hamnen utgjorde en viktig handelsplats där många olika kulturer strålade samman.

Båtar i en flod i Trieste dit du kan åka för att läsa italienska med oss

Trieste blev italiensk först i slutet av första världskriget efter att i århundraden varit en del av kejsardömet Österrike-Ungern. Den här brokiga historien har präglat staden, inte minst i arkitekturen.

I centrum ligger de gamla, charmiga stadsdelarna, där gågatorna är fyllda med kaféer, restauranger och butiker, vilket skapar en speciell och livlig atmosfär. Kafélivet är populärt bland Trieste-borna och det var här som de första italienska kaféerna grundades, till exempel det berömda Il Caffé degli Specchi. De var viktiga mötesplatser för både handelsmän, författare och musiker, bland andra James Joyce under den tid han tillbringade här. Från hamnpromenaden ser man det magnifika slottet Castello di Miramare, byggt på 1850-talet, med sin vackra park.