Jorunn Björkegren

Från Gotland via Internationella gymnasiet i Uppsala till Japan.

jorunn

När tog du studenten, och vad har du gjort sedan dess?

Jag tog studenten 2017, och sedan dess har jag varit i Japan till och från under två och ett halvt år med några pauser för att jobba i Sverige. Först en språkkurs på tre månader, sedan ca. 18 månader i Tokyo för ytterligare studier i japanska.

Vad har du haft för nytta av att ha gått HUM på internationella gymnasiet?

Då jag uppenbarligen är väldigt förtjust i det japanska språket, men även landets kultur och historia, så ville jag hemskt gärna börja läsa det så fort som möjligt. IGU erbjöd det som modernt språk, vilket gjorde att jag snabbt bestämde mig för just den skolan. Just HUM passade också mig då jag har stort intresse för språk, historia och olika kulturer, precis det HUM riktar in sig på.

Jag fick möjlighet att studera det jag ville, och ärligt talat vet jag inte om jag hade varit där jag är nu, med studier i och om Japan, om jag inte hamnat på IGU.

Vad var det bästa med att gå HUM på internationella?

Jag kommer ifrån en liten socken på Gotland, så flytten till Uppsala var en stor förändring för mig. Det allra bästa med skolan var den support jag fick genom min gymnasietid, främst från min mentor och kuratorn. Rent utbildningsmässigt var det såklart möjligheten att läsa japanska, men även att många av lärarna hade förmågan att göra sådant jag normalt tycker är ganska tråkigt, exempelvis matematik, rätt så intressant!

Vad har du för tips till elever som ska börja på Internationella i höst?

Gymnasiet är en tid där mycket händer. Försök att inte vara för sträng mot dig själv. Det gör inget om du inte får toppbetyg, gör bara ditt bästa så kommer allt gå bra! Var inte heller rädd för att be om hjälp och stöd om du behöver det, vare sig det gäller studierna eller inte.

Och är du intresserad av Japan, ta absolut chansen att läsa japanska! Det är inte så svårt som man kan tro!