Johannah Rybrant

Johannah läser Humanioraprogrammet på Uppsala Universitet. Här skriver hon bland annat om hur Internationella gymnasiet förberedde henne för universitetsstudierna.

Tidigare elever berättar Internationella gymnasiet i Uppsala humanistiska programmet samhällsvetenskapliga programmet

När tog du studenten, och vad har du gjort sedan dess?

Jag tog studenten sommaren 2018 och började plugga direkt vid Uppsala universitet. Hittade inte riktigt rätt direkt men landade till slut i Humanioraprogrammet i Uppsala som startades höstterminen 2019. Där grundade jag med hjälp av kursare vår programförening och har suttit i lite över ett år i styrelsen. Jag har läst fyra terminer på programmet, och bestämt huvud- och biämne: konstvetenskap och estetik!

Vad har du haft för nytta av att ha gått HUM på Internationella gymnasiet?

Oj, HUM på Internationella… det har varit en sån underbar början för att kunna gå vidare på högskole- och universitetsnivå. Att läsa HUM på gymnasiet har givit mig nödvändiga verktyg för att diskutera och resonera och att tänka kritiskt, vilket är precis det jag håller på med nu. Det har givit mig en stadig grund att stå på, plus ett livslångt intresse för humaniora vilket jag starkt tror är framtiden.

Vad var det bästa med att gå HUM på Internationella?

Det bästa med HUM var för mig de lite mer humaniorainriktade kurserna, kultur- och idéhistoria och litteratur och skrivande. Det är väldigt givande, särskilt om man vill läsa humaniora senare i framtiden. HUM är också en bra första inblick i humaniora, man får så himla mycket av inriktningen.

Vad har du för tips till elever som ska börja på Internationella Gymnasiet i höst?

Mitt tips till dig som ska börja på Internationella är att ta vara på tiden, ta hand om dig själv och se till att ha en rolig tid. Gymnasietiden är så himla spännande, med mycket nytt som händer. Lär känna klasskamraterna och lärarna, var inte rädd att ställa frågor för det älskar de. Mitt viktigaste tips är ändå att se till att ha en bra studieteknik för det kan mycket väl rädda dig sen om du pluggar vidare! Läs, och LÄR för livet. Du kommer ha en jättegivande gymnasietid på en toppskola. Lycka till!

Tack för att jag fick vara med!

Allt gott,
Johannah