Alba Hammar Eriksson

Alba Hammar Eriksson gick SAM på Internationella. Läs vad hon gör nu, och hur hon ser på sin gymnasietid.

Tidigare elever berättar Internationella gymnasiet i Uppsala humanistiska programmet samhällsvetenskapliga programmet

Jag tog studenten 2019 och fick sedan anställning på ett LSS-boende för barn och ungdomar där jag hade extrajobbat under gymnasiet. Jobbade där ett år medan jag funderade på vad jag ville plugga, och under tiden gick jag till en hel del olika studievägledare. Hösten 2020 började jag på psykologprogrammet i Uppsala och har nu pluggat där en termin.

Jag har haft stor nytta av att ha gått på Internationella. Lärarna hade tid för en och ens frågor vilket både gjorde mig mer intresserad och underlättade inlärningen. Det är också en skola med många olika typer av människor, vilket jag tror var väldigt bra. Jag läste ganska mycket språk och även om jag glömt mycket av spanskan nu (förlåt Roberto) så var det väldigt utvecklande och roligt! Även min engelska förbättrades mycket under mina tre år på skolan, vilket jag har stor nytta av idag när all min kurslitteratur är på engelska.

Det bästa med att gå SAM på Internationella gymnasiet var lärarna! De är fantastiska. Tror aldrig jag gillat en så stor del av lärarna på en skola förut. Eftersom skolan är liten får man en närmare relation med lärarna, och de är alla väldigt kunniga inom sitt ämne och har som sagt alltid tid och lust att svara på ens frågor. Så fråga mycket om det ni inte förstår och njut av att ha så många bra lärare så länge det varar – för på universitetet verkar det vara färre sådana.

Sedan måste jag även nämna Indienresan som vi gjorde i trean. Det var otroligt lärorikt att lära sig om landet och kulturen och vi fick verkligen se många sidor av landet. Det var också väldigt roligt att resa med klassen, även om det samtidigt var utmanande vissa stunder. Hade inte lärt känna de som idag är mina närmaste kompisar om det inte vore för den resan, man kommer verkligen närmare varandra när man bor ihop.

Mina bästa pluggtips till dig som ska börja gymnasiet är nog att göra så mycket som möjligt under lektionstid och att plugga lite varje dag istället för mycket dagarna innan prov/inlämning. Multitaska inte! Det fungerar dåligt och allt tar längre tid då. När du inte förstår saker – fråga, fråga, fråga tills du gör det! Försök ha kul också och stressa inte för mycket, även om det nog ibland är oundvikligt. Prioritera rätt och lägg mycket energi på det du tycker är intressant.