Julia Lundeborg

Julia tog examen från Cultus 2016

Tidigare elev Cultus gymnasium Vård och omsorgsprogrammet Folkuniversitetet i Uppsala

Hej Julia! Vad gör du idag?
Jag jobbar heltid på urologkliniken på Akademiska sjukhuset. Min anställning ligger på mottagningen där jag spenderar den största delen av min arbetstid. För omväxlingens skull kombinerar jag mitt mottagningsarbete med nätter på avdelningen. Från och med nästa vecka lämnar jag mitt ordinarie schema helt för att gå upp och hjälpa till på den nya COVID-19 avdelningen 70B.
Utöver mitt jobb läser jag också upp alla naturämnen på distans, som ett basår fast via Hermods. Detta eftersom jag drömmer om att en dag läsa vidare till läkare. Det är en schysst möjlighet att kunna läsa på distans för att kunna kombinera jobb och plugg!

Vad innebär ditt jobb/dina studier?
Mottagningsarbetet innebär till störst del att assistera vid olika undersökningar. Jag står med vid tillexempel cystoskopier och prostatabiopsier för att hjälpa läkaren och patienten under undersökningen. Utöver det gör jag kateterbyten, instruerar patienter i självtappning, bokar in besök och mycket annat! Ibland håller jag i kateterundervisning för elever på Vård och omsorgsprogrammet!
Nattjobbet på avdelningen innebär ett ansvar för 6-12 patienter tillsammans med 2 ytterligare kollegor. Också på natten kan allt hända! Patienter ska på röntgen, hämtas och lämnas på operation, andra avdelningar behöver hjälp med katetersättningar och akut sjuka patienter kommer upp från akutmottagningen. Varje natt är lärorik och man somnar gott efter att ha kunnat hjälpa till under de timmar samhället sover.
Mina studier innebär att jag själv väljer vad jag läser och när jag läser det. Jag ansöker om en kurs i taget och väljer sen när jag vill att kursen ska börja. Tillsammans med min handledare bestäms också hur lång tid jag ska ha på mig att avsluta kursen, missar jag slutdatumet så skjuter vi upp det! En kurs är normalt 10 veckor lång och avslutas med en muntlig examination, sen får jag mitt betyg direkt!

Hur hamnade du här? Kändes det som ett självklart val efter examen?
Efter examen sökte jag mig direkt till KAVA där jag haft min praktik under sista året på Cultus. De hade ingen annons ute och var inte i behov av undersköterskor just då, så de skickade vidare mitt CV till urologen. Till en början var jag lätt missnöjd men idag känner jag att det var det bästa som kunde hänt. Jag trivs löjligt bra på min arbetsplats, med mina arbetsuppgifter och mina kollegor!

Beskriv en ”vanlig” dag på jobbet/plugget.
En vanlig dag börjar jag på mottagningen kl 08.00. Under förmiddagen bränner jag och den läkare som jag assisterar av 6 patienter. Mottagningarna är blandade så förmiddagen kan tillexempel innebära 2 cystoskopier, en prostatabiopsi, en testikelcancerutredning, ett cancerbesked och ett läkarsamtal. Sen har jag en halvtimmes lunch och efter det börjar eftermiddagsmottagningen, som också den innebär en blandning av patienter och undersökningar. Ofta sätter jag några katetrar under dagen, tar lite blodprover eller lär någon patient självtappning. Klockan 16.30 går jag hem för dagen. Väl hemma umgås jag med min sambo och våran hund, för att framåt kvällen sätta mig och plugga på den kurs jag läser för tillfället.

Något du alltid bär med dig från tiden på Cultus?
Jag kommer alltid bära med mig den familjära känslan som finns på Cultus. För mig var lärarna lite som föräldrar och klasskompisarna lite som syskon. På en liten skola vet alla vilka alla är, vilket både kan innebära för- och nackdelar. För min del var det bara till fördel. Jag trivs i en miljö där man inte behöver förklara vem men är och där man kan ha en dålig dag utan att någon kanske tror att man är sur.

Var ser du dig själv om 10 år?
Om 10 år hoppas jag att jag tagit mig in på läkarprogrammet och snart är färdigutbildad läkare.

Vad skulle du vilja säga till den som är nyfiken på Vård- och Omsorgsprogrammet men som inte är säker på vilket yrke hen vill välja?
Jag tror att oavsett vad man vill göra framöver så är kunskapen om Vård och Omsorg alltid till fördel. Vill man bli polis så ska man komma ihåg att man ibland är först på plats vid stora olyckor. Vill man jobba på kontor så ska man veta att folk får hjärtstopp där med. Ska man jobba i charken på Ica så måste man ha god kunskap om hygienrutiner och smittspridning. Och så vidare...
Jag tror heller inte att man behöver vara så rädd för att välja, man kan alltid läsa upp kurser efter gymnasiet! Tycker man om praktisk undervisning och kan tänka sig att på ett eller annat sätt jobba inom ett serviceyrke där man kommer i kontakt med människor så tror jag Vård och omsorgsprogrammet är rätt!