Josefin Wendin

Josefin tog examen från Cultus 2016

Tidigare elev Cultus gymnasium Vård och omsorgsprogrammet Folkuniversitetet Uppsala

Hej Josefin! Vad gör du idag?
Idag jobbar jag som IVA-undersköterska på Thoraxintensiven på Akademiska Sjukhuset.

Vad innebär ditt jobb/dina studier?
Mitt jobb innebär att jag vårdar patienter som har opererats i hjärta och lungor. Det kan vara allt från att man byter en klaff i hjärtat till att man opererar bort en tumör i lungan. Vi tar även hand om patienter som blir akut opererade i hjärtat eller lungan. En vanlig orsak är typ-A dissektion, det betyder att stora kroppspulsådern är nära på att spricka, vilket är ett jätteakut tillstånd och blir man inte opererad fort så har man ingen chans att överleva. Vi tar även emot patienter som är i behov av ECMO, det får man vid akut hjärt- och lungsvikt. Där syresätter man blodet utanför kroppen. Vårdtiden i ECMO kan vara allt från 1 vecka till månader.
När patienterna kommer ner till oss så är dom alltid intuberade, vilket betyder att de har en slang i halsen som hjälper dem med andningen. Den tar vi bort oftast efter någon timme när de är ny opererade och allt ser bra ut, men de kan också ligga intuberade i dagar, ibland veckor. Det beror helt på vad de har varit med om och hur de mår. Men just nu är det COVID-19 patienter som är både bekräftade och dom som väntar på svar som vi också tar hand om!

Hur hamnade du här? Kändes det som ett självklart val efter examen?
Innan jag började jobba på TIVA så jobbade jag på ortopeden och kände att jag ville prova på något nytt och intensivvård var något som jag redan i skolan kände att jag skulle vilja jobba med och att få jobba med de sjukaste patienterna. Jag sökte till TIVA och började jobba här 2018.

Beskriv en ”vanlig” dag på jobbet/plugget.
En vanlig dag på jobbet är allt från att ta hand om nyopererade, till att få ta emot akuta patienter. När man är nyopererad i hjärtat får man ligga kvar på IVA till dagen efter om allt ser bra ut. På morgonen dagen efter operationen brukar vi ta bort drän som man får i samband med operationen för att det inte ska samlas för mycket vätska i säcken runt hjärtat och lungorna. Sedan är det tidig mobilisering som är viktigast och att blåsa i den kända PEP-pipan så att lungorna ska få arbeta. Sen under passens gång är det allt från mobiliseringar, omläggningar och andra undersökningar som ska göras.

Något du alltid bär med dig från tiden på Cultus?
Lärarna som är extremt duktiga på sitt jobb men också de dagarna man fick vara på brandstation Victoria samt alla övningar med polisen, brandkåren och ambulansen. Men också alla roliga studiebesök man har varit på.

Var ser du dig själv om 10 år?
Att jag fortfarande jobbar inom vården som undersköterska eller kanske sjuksköterska om jag får suget att börja plugga. 🤪

Vad skulle du vilja säga till den som är nyfiken på Vård- och Omsorgsprogrammet men som inte är säker på vilket yrke hen vill välja?
Att du kan jobba med så många olika saker om du pluggar vård och omsorg. Du kan jobba som undersköterska, assistent, kriminalvårdare mm, sen har du den stora märkligheten att kunna läsa högskoleförberedande ämnen som gör att du sedan kan plugga vidare till t.ex. läkare, sjuksköterska eller polis.